Evenepoel verliest meesterknecht: zware valpartij dwingt Alaphilippe tot opgave in Vuelta
  Foto:  EPA-EFE

Julian Alaphilippe is tijdens de elfde etappe van de Ronde van Spanje zwaar ten val gekomen. De Franse wereldkampioen greep naar zijn schouder en werd vrijwel meteen op een brancard gelegd.

Alaphilippe kwam ook al zwaar ten val in Luik-Bastenaken-Luik, waar hij een breuk in het schouderblad, meerdere gebroken ribben en een klaplong opliep. Hij miste daardoor de Tour de France, maar de Fransman maakte na twee maanden wel zijn rentree in de Ronde van Wallonië. Daar liep hij echter corona op.

In deze Vuelta was hij vooral luxeknecht voor leider Remco Evenepoel, maar nu liep het dus weer mis. Op 64 kilometer van de finish in Cabo de Gata viel hij en werd hij gedwongen op te geven.

Het WK staat al over minder dan een maand op het programma. Een sleutelbeenbreuk zou de kansen van Alaphilippe om zijn regenboogtrui te verdedigen compleet fnuiken.

‘Hij was erg goed bezig de laatste dagen en zijn afwezigheid zal een groot verlies betekenen voor de ploeg’, zei Evenepoel achteraf. ‘Hij zat in goede vorm, maar ik heb vertrouwen in mijn andere ploeggenoten om me verder te helpen.’

‘Ik heb de crash niet gezien, ik reed voor hem op het moment dat hij viel. Ik weet nog niet echt wat er gebeurd is. Het is echt zonde, zeker op een rustige dag als vandaag. Ik hoop dat de blessure niet te erg is en hij niet te veel pijn heeft. Ik wens hem het allerbeste. Het is natuurlijk extra zuur voor hem omdat hij, als wereldkampioen, het WK zal moeten missen.’