CD&V wil kerncentrales twintig jaar langer openhouden
  Foto:  belga

CD&V-voorzitter Sammy Mahdi wil dat de federale regering mikt op een levensduurverlenging van de kerncentrales Doel 4 en Tihange 3 met twintig jaar, in plaats van de tien jaar die binnen de regering overeen was gekomen.

‘Die twee kerncentrales langer openhouden is een belangrijke hefboom om een goede deal te vinden tussen alle partijen. Dat is goed voor onze inwoners en voor de overheid, maar ook voor Engie zelf, wat ruimte geeft om te onderhandelen over een hogere bijdrage’, beargumenteert Mahdi.

Net voor het zomerreces bereikte de Vivaldi-regering, waar CD&V deel van uitmaakt, een princiepsakkoord met Engie over de verlenging van de twee jongste kerncentrales in ons land (Doel 4 en Tihange 3). Die zouden vanaf november 2026 tien jaar extra blijven draaien. Volgende maand hoopt de regering een en ander af te kloppen met de uitbater, om tegen het eind dit jaar tot een volledig akkoord te komen.

   • Akkoord met Engie bevat ook vraag om ‘geschikte steun’

Binnen de meerderheid wil de MR een pak verder gaan en vijf van de zeven centrales langer openhouden, maar ook een verlenging tot twintig jaar moet voor de Franstalige liberalen mogelijk zijn. Ook CD&V onderschrijft nu dat laatste voorstel. Vanuit de oppositie bepleit de N-VA al langer om zoveel mogelijk centrales zo lang mogelijk open te houden.

Afromen

Mahdi voert aan dat de overheid in dat geval de overwinsten langer kan afromen, wat meer middelen moet opbrengen om de gezinnen en bedrijven te steunen. Engie kan de investeringen die nodig zijn om een verlenging mogelijk te maken, over een lange termijn spreiden. Er is overigens ook sprake van een nieuwe vennootschap met Engie en de overheid aan boord, met het oog op die verlenging. In die zin zou die spreiding een goede zaak voor de overheid zijn, aldus Mahdi.

Mahdi reageert ook tevreden op de beslissing van de federale regering om de overwinsten in de energiesector aan te pakken via een bijdrage, met name via de nucleaire rente.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in