In de aanloop naar het Overlegcomité, dat woensdag op zoek moet naar oplossingen voor de torenhoge energiefacturen, werd op vraag van fractievoorzitter Willem-Frederik Schiltz een vroegtijdige Vlaamse commissie voor Energie bijeengeroepen. Minister van Energie Zuhal Demir beet daarop van zich af.

Enkele uren voor het veelbesproken Overlegcomité, dat vanmiddag een antwoord moet zoeken op de torenhoge energiefacturen, werd in de schoot van het Vlaams Parlement in allerijl een extra commissie Leefmilieu, Natuur, Ruimtelijke ordening en Energie samengeroepen. Dat gebeurde op vraag van fractieleider Willem-Frederik Schiltz (Open VLD), die nog even wilde terugkomen op uitspraken van minister van Energie Zuhal Demir (N-VA).

Demir, die als vakminister is uitgenodigd op het Overlegcomité, zei dinsdag in het Limburgse Koersel dat ‘overleg weigeren onbeleefd zou zijn’. In een adem vroeg ze zich af waartoe het Overlegcomité dan precies moest leiden: ‘Overleg over wat?’ Die uitspraak lokte een kleine discussie uit tussen Vooruit-voorzitter Conner Rousseau en de minister.

Spoedzitting

Woensdagmorgen werd een spoedzitting van de Vlaamse commissie Energie bijeengeroepen. In een statement zette minister Demir de puntjes op de i: ‘We hebben al voor de oorlog in Oekraïne maatregelen getroffen en er zullen nog maatregelen volgen. Met de Vlaamse regering hebben we heel wat pistes uitgewerkt’, zei ze over de kritiek dat Vlaanderen niet wakker zou liggen van de energiecrisis. ‘Minder show, meer maatregelen. We trekken steun uit voor het isoleren van de woningen en er is een langetermijnstrategie voor renovatie en innovatie.’ Ze wees er ook op dat Vlaanderen een voorstel voor een Vlaamse overwinstbelasting zal indienen bij de Raad van State.

‘Sta mij toe dat we die maatregelen de komende weken bespreken in de schoot van de Vlaamse regering’, zei Demir. Daar vinden de komende weken begrotingsgesprekken plaats. ‘De illusie wordt gewekt dat er van alles beslist zal worden op dat Overlegcomité, maar ik hou daar niet van. Ik werk graag aan de hand van uitgewerkte dossiers. Niet met honderden ballonnetjes.’

Na de commissie zit de Vlaamse regering samen, vermoedelijk om het standpunt op het Overlegcomité verder voor te bereiden en eventuele plooien tussen de Vlaamse coalitiepartijen glad te strijken.

Kleinzoon van Poetin

Coalitiegenoot Willem-Frederik c(Open VLD) roept Demir op om zich constructief op te stellen bij het Overlegcomité. ‘Er is geen silver bullet, maar er kunnen maatregelen genomen worden binnen een breder plan.’ Parlementslid Bruno Tobback (Vooruit) heeft het over het afschuiven van de verantwoordelijkheid, ‘We moeten het onmogelijke mogelijk maken. Als we zo verder doen is de kleinzoon van Poetin keizer van Rusland voordat Vlaanderen energiezuinig is.’

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in