Michail Gorbatsjov was als staatsman enig in zijn soort en heeft de loop van de geschiedenis veranderd. Dat heeft secretaris-generaal van de Verenigde Naties António Guterres dinsdagavond gezegd in een reactie op het overlijden van de ex-Sovjetleider.

Guterres betuigde namens de Verenigde Naties zijn oprechte deelneming aan de familie van Gorbatsjov en aan het volk en de regering van de Russische Federatie.

Volgens de secretaris-generaal heeft Gorbatsjov meer dan wie ook bijgedragen tot het vreedzame einde van de Koude Oorlog. ‘De wereld heeft een groot wereldleider, een toegewijd multilateralist en een onvermoeibaar pleitbezorger voor vrede verloren’, klonk het tot slot.

Huidig Russisch president Vladimir Poetin heeft zijn diepste medeleven betuigd aan de familie. Hij zal woensdagochtend een telegram sturen.

Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen prees Gorbatsjov als ‘een vertrouwd en gerespecteerd leider’.‘Hij heeft een beslissende rol gespeeld bij het beëindigen van de Koude Oorlog en het neerhalen van het IJzeren Gordijn’, schreef Von der Leyen dinsdagavond op Twitter. Gorbatsjov ‘heeft de weg vrijgemaakt voor een vrij Europa. We zullen deze erfenis nooit vergeten’, klonk het.

De Amerikaanse president Joe Biden noemde de Rus ‘een uitzonderlijke leider’ die heeft gezorgd voor ‘een veiligere wereld’. Zijn daden waren die van een leider ‘die over voldoende verbeeldingskracht beschikte om te zien dat een andere toekomst mogelijk was en die de moed had zijn hele carrière op het spel te zetten om die (toekomst) te verwezenlijken. Het resultaat was een veiligere wereld en meer vrijheid voor miljoenen mensen’, reageerde Biden.

‘Ik heb altijd de moed en integriteit bewonderd die hij toonde om de Koude Oorlog tot een vreedzaam einde te brengen’, schreef de Britse premier Boris Johnson op Twitter. ‘In een tijd van Poetins agressie in Oekraïne blijft zijn onvermoeibare inzet om de Sovjetmaatschappij open te stellen een voorbeeld voor ons allemaal.’

De Nederlandse premier Mark Rutte zegt dat de wereld met het overlijden van Michail Gorbatsjov ‘een moedig hervormer met immense invloed op de geschiedenis’ is verloren. ‘Als wegbereider van zowel het einde van de Koude Oorlog als de wapenwedloop kreeg hij de Nobelprijs voor de Vrede’, aldus Rutte op Twitter.

De Franse president Emmanuel Macron bracht dinsdagnacht eveneens hulde aan Gorbatsjov en bedankte hem voor zijn engagement. ‘Zijn inzet voor vrede in Europa veranderde onze gemeenschappelijke geschiedenis’, luidde het.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in