Amsterdam zal 1.000 asielzoekers opvangen op cruiseschip
In Ter Apel kunnen ze de toevlucht niet meer aan, daarom wordt voor de opvang ook naar andere opvangplaatsen gekeken.  Foto:  REUTERS

Amsterdam zal zeker duizend asielzoekers tijdelijk opvangen op een cruiseschip in het Westelijk Havengebied. Daartoe heeft het bestuur van de Nederlandse stad dinsdag besloten. Vluchtelingen en asielzoekers kunnen er vanaf 1 oktober voor minimaal een half jaar terecht.

De schepen worden ingezet om het grote tekort aan opvangplekken in Nederland tegen te gaan. Aanvankelijk kunnen er in het Westelijk Havengebied duizend mensen terecht, maar mogelijk worden dat er uiteindelijk 1.500. Dat wordt bekeken tijdens twee vooraf bepaalde evaluatiemomenten, zo meldt de gemeente.

‘De situatie in Ter Apel is hartverscheurend’, zegt schepen Rutger Groot Wassink. ‘We moeten het tekort aan opvanglocaties nu met elkaar oplossen, zodat vluchtelingen een plek vinden.’ Tegelijkertijd benadrukt hij dat de opvang op het cruiseschip een oplossing is voor de korte termijn. ‘Het is belangrijk dat het Rijk samen met gemeenten de vastgelopen asielketen hervormt, zodat zulke noodoplossingen in de toekomst niet meer nodig zijn en mensen op een vaste plek kunnen worden opgevangen.’

Onderdeel van de afspraken over de opvang van asielzoekers is dat Amsterdam maximaal 12 miljoen euro krijgt van de Nederlandse staat om versneld flexwoningen te bouwen. Dat bedrag is bedoeld voor 1.000 woningen, maar in totaal moeten er zo snel mogelijk 2.500 tot 3.000 huizen beschikbaar zijn om de situatie op de overspannen Amsterdamse huizenmarkt te verbeteren.

De Nederlandse staat neemt de kosten van de opvang op het schip voor zich. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) staat in voor de dagelijkse gang van zaken. De vluchtelingen kunnen onder meer vrijwilligerswerk doen, er zijn programma’s gericht op participatie en er is onderwijs, zorg en dagbesteding.

In Amsterdam worden momenteel 2.100 vluchtelingen en statushouders opgevangen, los van de gevluchte Oekraïners die onderdak hebben in de hoofdstad.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in