camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Kort 

De nieuwsfeiten van de dag

dinsdag 30 augustus 2022 om 17.00 uur

1 Inflatie naar 9,94 procent gestegen

De Belgische inflatie is opnieuw gestegen en kwam in augustus uit op 9,94 procent, het hoogste cijfer sinds 1976. In juli was er een heel lichte daling, maar die heeft zich dus niet doorgezet.

Energie blijft de grote aanjager, maar voeding rukt steeds sneller op als belangrijke factor in de toenemende levensduurte. De voedingsinflatie bedraagt nu 9,71 procent. Vis en brood zijn 13 procent duurder dan een jaar geleden, zuivel 12 procent en vlees 10 procent. Vliegtuigtickets, die sterk beïnvloed worden door de brandstofprijzen, werden 41 procent duurder.

2 Legoland komt mogelijk naar Charleroi

Legoland, tegen 2027 mogelijk ook in Gosselies.  Nick Somers

De Britse entertainmentgroep Merlin Entertainments (de eigenaar van Legoland), Wallonië en de federale staat hebben een intentieverklaring ondertekend om tegen 2027 een Legoland-park te openen op de voormalige site van Caterpillar in Gosselies. De investering wordt geschat op 370 à 400 miljoen euro en er zouden meer dan 1.000 nieuwe jobs gecreëerd worden.

De intentieverklaring is niet bindend en er is een uitstapmogelijkheid voorzien als het kostenplaatje te hoog zou oplopen. De cijfers van de investeringskosten zijn nog in beweging door de hoge inflatie. Een finale beslissing wordt tegen eind dit jaar verwacht.

3 Hoogste aantal verkeersdoden in Vlaanderen sinds 2016

Volgens de Verkeersveiligheidsbarometer van Vias institute is het aantal doden op onze wegen in de eerste zes maanden van dit jaar met meer dan 40 procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. 231 personen kwamen op de plaats van het ongeval om het leven.

In Vlaanderen steeg het aantal verkeersdoden in de eerste zes maanden van dit jaar van 99 naar 113, het hoogste aantal sinds 2016. In Wallonië was de stijging nog groter: 111 doden in plaats van 63. In Brussel is het aantal doden van 4 naar 7 gestegen.

Vias merkt op dat we daarmee ongeveer uitkomen op hetzelfde peil als voor de coronapandemie en dat er de laatste vijf jaar geen structurele daling van het aantal verkeersdoden in ons land meer is.

4 Hevige gevechten in regio Cherson

De Oekraïense president Zelenski.  reuters

In vrijwel de gehele zuidelijke Oekraïense regio Cherson, die door Rusland is bezet, wordt zwaar gevochten. Oekraïne liet gisteren weten dat het langverwachte tegenoffensief in het zuiden van het land in volle gang is. Het voornaamste doel is de bevrijding van Cherson, de enige grote stad die het Russische leger heeft veroverd ten westen van de Dnjepr, die midden door Oekraïne stroomt. Enkele dorpen rond de havenstad zouden op basis van sommige bronnen al heroverd zijn, maar volgens de Britse inlichtingendiensten is het nog niet duidelijk of het Oekraïense offensief veel heeft opgeleverd. Rusland noemt het offensief mislukt.

Het meest recente nieuws over de oorlog in Oekraïne

5 Engie krijgt minder Russisch gas

De Franse energiereus Engie, die ook in ons land gascentrales heeft, zegt dat het Russische staatsgasconcern Gazprom heeft meegedeeld dat het vanaf vandaag de gaskraan deels zal dichtdraaien wegens ‘een meningsverschil over de toepassing van de contracten’. Engie minimaliseert de impact en zegt al de nodige volumes te hebben ‘om tegemoet te komen aan de verplichtingen ten aanzien van haar klanten en haar eigen noden’.

6 Deinze schakelt deel openbare verlichting uit

  Fred Debrock

Vanaf eind september zal de stad Deinze een aanzienlijk deel van de openbare verlichting uitschakelen om energie te besparen. ‘Niet leuk, maar het kan niet anders’, zegt schepen van Noodplanning Johan Cornelis (CD&V). ‘In de meerjarenplanning hadden we voor dit jaar de kosten van onze openbare verlichting geraamd op 825.219 euro. We zitten nu al aan 1.403.394 euro. De energiekosten zijn gigantisch hoog en we moeten iets doen.’

In de eerste fase wordt alle openbare verlichting in de buitengebieden en de niet-verbindingswegen gedoofd tussen 23 uur en 6 uur, zegt de schepen. ‘Eind oktober gaan we voort met fase twee. Dan doven we alle lichten tussen 23 uur en 6 uur, behalve op de verbindingswegen en in de zuivere woonkernen.’

Hoeveel de stad zal besparen, is niet bekend. ‘Het precieze bedrag wordt nu nog berekend, maar het zal aanzienlijk zijn’, zegt Cornelis.

7 48 piloten slepen Ryanair voor rechter

Nadat ze dit jaar al twee keer het werk hebben neergelegd, stappen 48 in België gevestigde Ryanair-piloten naar de arbeidsrechtbanken in Brussel en Charleroi. Ze willen een eerdere loonsverlaging ongedaan maken en een oude indexering van de lonen afdwingen.

Bij het uitbreken van de coronapandemie in 2020 waren de piloten akkoord gegaan om 20 procent van hun loon in te leveren, op voorwaarde dat het na de crisis weer op het oude niveau zou worden gebracht. Dat is vandaag nog altijd niet gebeurd, zeggen ze.

8 Bijna de helft van Agfa-Gevaert verkocht aan Duitse vermogensbeheerder

Agfa-Gevaert verkoopt een grote pijler van het bedrijf: de afdeling die drukplaten en aanverwante toepassingen voor drukkerijen maakt. Alhoewel die divisie met 748 miljoen euro of 40 procent van de omzet de grootste is van Agfa-Gevaert, viel de winstgevendheid al jaren sterk tegen omdat er steeds minder vraag is naar drukplaten. Door de digitalisering worden minder kranten of gratis weekbladen gedrukt. En de toename van digitale betalingen maakt dat er minder bankbiljetten van de geldpersen rollen, waardoor ook daarvoor minder drukplaten nodig zijn.

De overnemer is het Duitse Aurelius, dat de 1.700 werknemers van de drukplatendivisie op zijn loonlijst zet. De vermogensbeheerder betaalt 92 miljoen euro. Aurelius zegt dat het in tegenstelling tot Agfa-Gevaert wel nog gelooft in de markt voor drukplaten.

9 Minder dan 900 coronapatiënten in het ziekenhuis

Uit cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano blijkt dat er van 23 tot 29 augustus dagelijks gemiddeld 64 ziekenhuisopnames wegens covid waren. Dat is een daling met 19 procent in vergelijking met de week ervoor. Er liggen nu in totaal 860 coronapatiënten in het ziekenhuis, 77 daarvan krijgen intensieve verpleging.

Van 20 tot 26 augustus werden dagelijks 1.546 nieuwe besmettingen met het coronavirus geregistreerd, een daling met 9 procent op weekbasis. In dezelfde periode overleden per dag gemiddeld 6,9 personen die besmet waren met het coronavirus (-23 procent).

10 Selecties WK wielrennen bekendgemaakt

Dylan Teuns (l.) is er niet bij in Wollongong, Wout van Aert (r.) wel.  belga

Bondscoach Sven Vanthourenhout heeft zijn selectie voor het WK wielrennen in het Australische Wollongong bekendgemaakt. Voor de wegrit (25 september) bestaat die uit kopmannen Wout van Aert en Remco Evenepoel, met in steun Jasper Stuyven, Nathan Van Hooydonck, Quinten Hermans, Yves Lampaert (die op 18 september ook de tijdrit rijdt), Stan Dewulf en Pieter Serry. Dylan Teuns is de opvallendste afwezige, maar ook Greg Van Avermaet en Oliver Naesen vallen naast de selectie.

Bij de dames is Lotte Kopecky het kopstuk. Zij krijgt Valerie Demey, Julie De Wilde, Justine Ghekiere, Jesse Vandenbulcke en Julie Van De Velde in steun.

De volledige selecties voor tijd- en wegritten vindt u hier.

Niet te missen

LEES OOK

De podcasts van De Standaard

Niet te missen