Verkoop van Winnetou-boeken wordt stopgezet wegens racistische inhoud
Winnetou: bol van de stereotypen.   Foto:  rr

In Nederland worden de boeken over Winnetou uit de rekken gehaald. Uitgeverij Meulenhoff Boekerij volgt daarmee het voorbeeld van de Duitse branchegenoot Ravensburger Verlag. Die besloot om enkele Winnetou-boeken uit het aanbod te halen wegens de racistische stereotypen in de boeken.

Winnetou werd bedacht door Karl May, een van de meest succesvolle Duitse schrijvers ooit. De fictieve held, een opperhoofd van indianenstam Apachen, maakte zijn debuut in 1875 en later volgden er vele avonturenromans, kinderboeken en verfilmingen.

Uitgever Ravensburger Verlag heeft twee nieuwe kinderboeken, een puzzel en een stickerboek over Winnetou uit het aanbod gehaald. Volgens de uitgever zijn de boekhandels gestopt met het bestellen van de boeken en zijn ze van Amazon gehaald omdat er te veel negatieve reacties op kwamen op sociale media. De boeken zouden bol staan van de racistische stereotypen en culturele toe-eigening. Er kwam zo veel kritiek dat Ravensburger er nu zelfs openlijk aan twijfelt of er in de toekomst nog nieuwe Winnetou-boeken gepubliceerd kunnen worden.

Clemens Meier, topman van Ravensburger Verlag, verklaarde dat de boeken ‘een geromantiseerd beeld met veel clichés’ vertoonden. ‘Het was nooit onze bedoeling om de gevoelens van anderen te kwetsen’, aldus Meier. ‘Onze redacteuren houden zich intensief bezig met onderwerpen als diversiteit en culturele toe-eigening.’

Meulenhoff Boekerij, een van de grootste uitgeverijen van Nederland, volgt het Duitse voorbeeld en stopt onmiddellijk met de verkoop van Winnetou-boeken. ‘We volgen de Duitse lijn en zetten de verkoop stop’, luidt het in een reactie aan het Algemeen Dagblad. Meer toelichting werd niet gegeven.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in