Federale rechter blokkeert deel van antiabortuswet Idaho
Idaho past de wetgeving aan voor abortus.   Foto: reuters

Een Amerikaanse federale rechter heeft een deel geblokkeerd van de wet die bijna alle abortussen verbiedt in de staat Idaho. De beslissing is een overwinning voor de regering van president Biden.

De staat Idaho zal geen artsen kunnen vervolgen die vrijwillig een zwangerschap afbreken om de gezondheid van een vrouw te beschermen, oordeelde rechter B. Lynn Winmill. De schorsing blijft van kracht tot de rechtszaak tegen het abortusverbod is afgerond.

De landelijke conservatieve staat Idaho was een van de eerste staten die een nieuwe wet aannam nadat het Hooggerechtshof van de Verenigde Staten eind juni een ommezwaai had gemaakt met betrekking tot abortusrechten. De wet, die zeer restrictief blijft, treedt donderdag in werking.

‘Medische noodhulp waar ze recht op hebben’

Justitieminister Merrick Garland had het Hof gevraagd de wet te blokkeren, omdat die volgens hem in strijd was met een federale wet inzake medische noodsituaties, omdat er geen uitzonderingen mogelijk zijn in gevallen van ‘ernstig gevaar voor de gezondheid’ van de zwangere vrouw en omdat er rechtszaken tegen artsen kunnen worden aangespannen. De beslissing van rechter Winmill ‘garandeert dat vrouwen in Idaho de medische noodhulp krijgen waar ze volgens de federale wet recht op hebben’, zei minister Garland woensdag in een reactie.

Een tiental staten hebben al abortussen verboden op hun grondgebied. Verwacht wordt dat uiteindelijk de helft van de vijftig staten dit zal doen.Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in