Rusland en Oekraïne beschuldigen elkaar van in gevaar brengen kerncentrale Zaporizja
Oekraïne, uiterst links aan tafel, en Rusland, helemaal rechts, dinsdag tijdens de VN-Veiligheidsraad.  Foto:  afp

In de VN-Veiligheidsraad in New York hebben Rusland en Oekraïne er elkaar dinsdag opnieuw van beschuldigd de veiligheid van de kerncentrale van Zaporizja in gevaar te brengen.

VN-secretariaat-generaal António Guterres van zijn kant lanceerde een nieuwe oproep om alle militaire activiteiten rondhet terrein te staken en inspecteurs toegang te verlenen.

‘Het Oekraïense leger blijft het gebied praktisch elke dag van de kerncentrale bombarderen’, stelde de Russische ambassadeur Vassily Nebenzia, die om de zitting van de Veiligheidsraad had gevraagd. ‘Dat creëert een reëel risico op een radioactief incident met rampzalige gevolgen voor het Europese continent.’

Nebenzia vroeg de vertegenwoordigers van de westerse landen om ‘ermee te stoppen hun Oekraïense protegé te dekken’. ‘Wij hebben de indruk dat onze collega’s in een parallelle realiteit leven, waarin het Russische leger het terrein bombardeert dat het zelf beschermt.’

De Oekraïense ambassadeur Sergij Kislitsija ontkende dat zijn land het risico zou nemen op een kernramp op eigen grondgebied. ‘Eens te meer heeft Rusland het lef om een zitting van de VN-Veiligheidsraad bijeen te roepen om zijn eigen provocaties en terroristische daden te bespreken’, foeterde de diplomaat.

Zowel Rusland als Oekraïne verzekerden opnieuw dat ze inspecteurs van het Internationale Atoomenergieagentschap IAEA toegang willen bieden tot Zaporizja, maar wegens aanhoudende onenigheid over de reismodaliteiten staat de missie staat nog niet op de rails. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Moskou legde de verantwoordelijkheid daarvoor dinsdag opnieuw bij het VN-secretariaat.

Ongerust

VN-adjunct-secretaris-generaal voor Politieke Zaken Rosemary DiCarlo vroeg opnieuw om alle militaire activiteiten rond Zaporizja stop te zetten en ongehinderde toegang aan de inspecteurs te verlenen. Ze toonde zich ongerust over de ‘quasi dagelijkse berichten over alarmerende incidenten’ met betrekking tot de centrale.

Zaporizja, de grootste kerncentrale van Europa, wordt sinds maart bezet door Russische troepen. De omgeving rond de kerncentrale en de nabijgelegen stad Enerhodar zijn de afgelopen weken geregeld bestookt.Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in