Influencers mogen adres voorlopig geheimhouden
Acid maakt video’s vanuit zijn slaapkamer en wil zijn ondernemingsadres liever niet delen.  Foto:  yt

Influencers worden voorlopig dan toch niet verplicht om hun adres online te zetten. De verplichting veroorzaakte de voorbije weken onrust bij populaire figuren op sociale media omdat ze ertoe leidde dat fans ongewenst aan hun deur stonden. De regering geeft hen daarom uitstel.

‘Dit uitstel geeft ons de tijd om tot een werkbare oplossing te komen, die gedragen wordt door de hele sector’, zegt staatssecretaris voor Consumentenbescherming Eva De Bleeker (Open VLD). ‘Daarbij is het niet de bedoeling om influencers uit te zonderen van wettelijke verplichtingen, wel om een praktische manier te vinden die ertoe leidt dat zij voldoen aan alle wettelijke vereisten zonder dat hun persoonlijke adres vermeld moet worden.’

Alle bedrijven zijn verplicht om hun adres te vermelden, maar de meeste influencers werken gewoon van thuis uit. En omdat ze zo veel fans hebben, wringt dat.

Gedeelde locatie

Nathan Vandergunst, beter bekend als Acid, was de eerste om aan te geven dat hem dat geen goed idee leek. ‘Wat als hier binnenkort iemand aan mijn deur staat?’, vroeg influencer Céline Schraepen zich af. Bij Jamila Baidou gebeurde dat ook echt, vertelde ze op Youtube. ‘Een 47-jarige man is naar mij komen kijken door mijn rolluik terwijl ik sliep. Voilà, mensen, dat is wat er gebeurt als je je adres online moet zetten.’

De Bleeker stelt voor om de sector te verenigingen en een gedeelde fysieke locatie aan te duiden. ‘Die kan dan gebruikt worden als adres in plaats van het thuisadres.’Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in