In Frankrijk is beroering ontstaan over een spel dat in de gevangenis van Fresnes werd gespeeld tussen gedetineerden, cipiers en buurtjongeren. Het gevangeniswezen had nochtans toestemming gegeven en alles is vlot verlopen, is de officiële reactie.

Koh-lanta is een kijkcijferkanon op de Franse tv. Het is een survival-programma opgenomen in het zuiden van Thailand, waarin deelnemers het tegen elkaar opnemen in allerlei survivor-disciplines, al mag dat ruim worden gezien. Youtuber Djibril Dramé maakte er een eigen versie van, genaamd Kohlanness. Bedoeling was om geld in te zamelen voor kansarme jongeren.

Opvallend genoeg werd het spel opgenomen in de gevangenis van Fresnes, in het departement Val-de-Marne. Deelnemers waren geselecteerd uit gedetineerden, cipiers en jongeren van buiten de gevangenis. Zij namen het op 27 juli tegen elkaar op in verschillende disciplines: van een kartrace tot boogschieten en zelfs een duikwedstrijd. Allemaal georganiseerd op de binnenplaats van de gevangenis en gefilmd door een professionele filmploeg.

Maar sinds de beelden eind vorige week op sociale media verschenen, komt er vanuit alle hoeken kritiek. Vooral van politici, ook al had het ministerie van Justitie toestemming gegeven. De Franse minister van Justitie Éric Dupond-Moretti is evenwel boos dat hij niet persoonlijk op de hoogte was gebracht door zijn administratie, meldde hij al zaterdag.

‘Er is absoluut geen mogelijkheid dat een dergelijk evenement is georganiseerd zonder toestemming van het ministerie van Justitie’, reageerde Linda Kebbab van de Franse vakbond voor politie-eenheden.

Zwembad gevuld

Philippe Kuhn, regionaal secretaris van de vakbond van gevangenisbewakers van Parijs, zegt dat alles vlot verlopen is, dat het initiatief goed was voorbereid en dat er meerdere vergaderingen zijn geweest met alle betrokkenen.

Toch vinden velen dat dergelijke spelletjes niet thuishoren in een gevangenis. Kartracen is geen activiteit voor een gevangenis, klinkt het. Het debat over wat er wel of niet kan in een gevangenis, is hoog opgelaaid. ‘Totale hypocrisie’, werd op televisie gezegd.

In Frankrijk blijft de hetze voortduren. Nu is ook aan het licht gekomen dat een van de deelnemers aan het touwtrekken een gedetineerde is die tot tien jaar is veroordeeld wegens verkrachting. Ongehoord dat hij aan een ‘spel’ mag deelnemen, wordt gezegd. Een andere deelnemer zit in de gevangenis na een moord.

Bovendien, zegt de Franse oppositie, is het kurkdroog en kreunt Frankrijk onder de bosbranden. ‘Is het nu het moment om een groot zwembad te vullen in de gevangenis dat na de opnames weer is verwijderd? Kon dat water niet beter gebruikt worden om te blussen?’

Intussen is er een onderzoek geopend naar wie toestemming gaf voor het initiatief en waarom de Franse topministers niet op de hoogte waren. Volgens de producer van het programma was iedereen die op de hoogte moest zijn, effectief op de hoogte.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in