Sam Bennett wint eerste massasprint Vuelta, Mike Teunissen neemt rode leiderstrui over
  Foto:  afp

Sam Bennett heeft de eerste rit in lijn van de Vuelta gewonnen. De Ier van Bora-Hansgrohe was in een massasprint in de straten van Utrecht de snelste. Tim Merlier finishte als derde, Mike Teunissen werd vierde en neemt de rode leiderstrui over van zijn teamgenoot Robert Gesink.

Hoe kwam de zege tot stand?

De vroege ontsnapping kwam er al snel. De Nederlanders Julius van den Berg en Jetse Bol kregen het gezelschap van de Fransman Thibault Guernalec en de Spanjaarden Xabier Azparren en Pau Miquel. Die laatste vierde nota bene zijn 22ste verjaardag. De voorsprong van het kwintet groeide aanvankelijk snel richting de vijf minuten, maar daarna begon Alpecin-Deceuninck zich nadrukkelijk te manifesteren in het peloton.

Onder impuls van eerst Jimmy Janssens en daarna Floris De Tier smolt de voorsprong van de koplopers als sneeuw voor de zon. Op ruim 100 kilometer van de finish hadden de vijf zelfs amper tien seconden voorsprong over. Een hergroepering leek in de maak, tot Alpecin-Deceuninck plots liet begaan… om vervolgens De Tier toch weer op kop te laten sleuren.

Wat volgde, was een bizar spelletje jojo. De vijf leiders haalden wel nog de enige ‘col’ van de dag, de Amerongse Berg. Van den Berg – toepasselijker kan het bijna niet – kwam als eerste boven en mag dus zondag met de bergtrui rondrijden. Thibault Guernalec, die nog voor de voet van het klimmetje het vuur aan de lont had gestoken, werd nipt tweede.

Vlak na de Amerongse Berg, op een kleine 60 kilometer van de finish was hun verhaal uit. De vijf lieten zich inlopen. Ervaren rot Luis Angel Maté (38) bezorgde zijn Baskische ploeg Euskaltel-Euskadi nog wat publiciteit door zo’n 20 kilometer alleen voor het peloton uit te rijden. Maar uiteindelijk kwam het tot de verwachte massasprint. Daarin bleek Sam Bennett de sterkste, die geweldig gepiloteerd werd door Danny van Poppel. Voor Bennett is het pas zijn tweede zege van het jaar nadat hij eerder raak schoot in Eschborn-Frankfurt.

Mads Pedersen en Tim Merlier moesten vrede nemen met plaatsen twee en drie. Er kwam ook een wissel van de rode leiderstrui. Mike Teunissen finishte als eerste renner van Jumbo-Visma op plek vier en neemt daardoor de eerste plaats in het algemeen klassement over van teamgenoot Robert Gesink.

Wat deden de favorieten?

Zoals verwacht reden de favorieten voor het eindklassement niet bepaald prominent in beeld tijdens deze eerste rit in lijn: voor hen was het vooral een kwestie van rechtop blijven. Primoz Roglic, de winnaar van de voorbije drie Vuelta’s, kwam als drager van de groene puntentrui wel wat vaker in beeld dan zijn rivalen.

Wat deden de Belgen?

Jimmy Janssens en vooral invaller Floris De Tier beukten kilometerslang aan kop van het peloton voor Tim Merlier, hun kopman bij Alpecin-Deceuninck.

Helaas is de eerste uitvaller van deze Vuelta op de tweede dag al bekend, en het is een Belg. Steff Cras kwam net voor de tussensprint lelijk ten val en greep naar de schouder. Even later volgde het nieuws dat de 26-jarige klimmer van Lotto-Soudal er de brui aan gaf. Over de ernst van zijn blessure is nog niets geweten.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in