‘Beschaamd om Gentenaar te zijn’: betoging tegen abortus doet gemoederen oplaaien
  Foto:  Instagram Laura De Meyer

Tegenstanders van abortus hebben zaterdag actie gevoerd op de Korenmarkt en aan de Sint-Baafskathedraal in hartje Gent. Dat zorgde voor heel wat ongenoegen en lokte spontaan een tegenbetoging uit.

De actie tegen abortus ging uit van TFP Student Action - Europe, een katholieke organisatie die naar eigen zeggen ‘tradities, familiewaarden en eigendom verdedigt’. Rond de middag verzamelden een twintigtal mannen aan de Sint-Niklaaskerk, onder meer om te bidden en folders uit te delen. Hun boodschap: ‘Abortus is de nieuwe slachting van de onschuldigen’.

De betoging zorgde voor heel wat reactie en onder meer leden van Casa Rosa – een vereniging voor holebi’s en transgender personen – verzamelden voor een spontane tegenbetoging. Een 50-tal deelnemers zwaaiden met regenboogvlaggen en toonden slogans als ‘Hou abortus veilig’ en ‘My body, my choice’.

De Gentse Laura De Meyer, die via Instagram opriep om te komen tegenbetogen, zei dat ze voor het eerst ‘beschaamd was om Gentenaar te zijn’.

   • Opinie. Abortus is geen moord, wel zorgverlening

Geen haatdragende taal

Bij de tegenbetogers was er verontwaardiging dat burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD) toeliet dat een anti-abortus betoging kon plaatsvinden. Woordvoerder van de burgemeester Thomas Dierckens legt uit: ‘We gaan uit van het advies van de politie. Die had goede afspraken met de actievoerders, onder meer dat er geen haatdragende taal mocht worden gepredikt.’

Dierckens benadrukt dat Gent de vrijheid van meningsuiting hoog in het vaandel draagt: ‘Het is niet omdat een standpunt de burgemeester inhoudelijk niet zint, dat er betogingen worden verboden. We hebben ook al betogingen van extreem rechts toegestaan als die op een veilige manier gebeuren en niet oproepen tot haat en racisme. De spontane tegenbetoging van Casa Rosa hebben we bovendien gedoogd.’

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in