Asielzoekers krijgen verfrissende douche in Brussels zwembad
  Foto:  ID/ Bart Dewaele

In het zwembad van de stad Brussel in de Marollenwijk hebben asielzoekers die op straat slapen aan het aanmeldcentrum Klein Kasteeltje de kans gekregen om een verfrissende douche te nemen. De actie werd op poten gezet door de organisatie Vriendschap Zonder Grenzen, in samenwerking met Fedasil.

Sommige van de asielzoekers leven al meerdere dagen of weken op straat. Hun basishygiëne gaat erop achteruit en verschillende van hen kampen met huidaandoeningen. Afgelopen week nog brak schurft uit in de groep wachtende mensen (DS 19 augustus). De vrijwilligers van Vriendschap Zonder Grenzen verzamelden enkele groepen asielzoekers aan het Klein Kasteeltje en begeleidden hen naar het Zwembad van het Centrum in de Marollen. Daar verzorgde een equipe van het Rode Kruis hun wonden of blessures en nadien konden ze een douche nemen of zich bijvoorbeeld scheren. 

‘Dat zal hen nu even goed doen, maar als ze niet op langere termijn verzorgd worden, blijven de problemen terugkomen’, zegt Loïc Fraiture van Vriendschap Zonder Grenzen. ‘Dit is een burgeractie en eigenlijk tonen wij als burgers dat we het werk doen, terwijl dit eigenlijk de taak is van de regering’, vult hij aan.

   • Asielzoekers dringen voor de poort: ‘Het is hier levensgevaarlijk’

‘Douche geen prioriteit’

De verschillende burgercollectieven en hulporganisaties staan dagelijks aan het Klein Kasteeltje om koffie, thee of lunchpakketten uit te delen, maar ze merken nu dat de gezondheid van de asielzoekers achteruit gaat. Ze hopen dat de procedures versnellen, zodat iedereen van de straat geraakt. ‘Een douche is geen prioriteit voor deze mensen. Ze willen hun asielaanvraag indienen en ze willen dat de procedure normaal verloopt’, zegt Fraiture.

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V) laat weten dat het om een gezamenlijke actie gaat van de vrijwilligers, stad Brussel en Fedasil, dat financiële steun aan de actie gaf. De overheid en het middenveld werken op deze manier samen om de asielzoekers te helpen, aldus de staatssecretaris.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in