Pleziervaart vanaf maandag niet meer mogelijk op deel van Vlaamse waterwegen
Archiefbeeld  Foto:  DVH

Vanaf maandag is de pleziervaart niet meer mogelijk op waterwegen met zeer weinig of geen beroepsvaart. Pleziervaartuigen zullen sluizen moeten delen met beroepsvaart, meldt waterwegbeheerder De Vlaamse Waterweg.

Concreet zullen op bijvoorbeeld de Dender opwaarts van Aalst of het kanaal Ieper-IJzer helemaal geen plezierboten meer kunnen varen. In het Gentse zullen pleziervaarders in verschillende sluizen moeten meeliften met beroepsvaart.

De beslissing viel donderdag na het overleg van de droogtecommissie. De beslissing gaat maandag in, zodat plezierboten nog tot zondag geschut worden aan de sluizen, volgens de reeds geldende beperkingen. Zo kunnen alle vaartuigen nog tijdig de thuisjachthaven bereiken.

De maatregel is ingegeven door de aanhoudende droogte en warmte in de zomer en het droge voorjaar. Daardoor is de waterafvoer van de Vlaamse waterwegen zeer laag. De neerslag van de voorbije dagen en de nog verwachte regenval zal geen zoden aan de dijk zetten voor een voldoende herstel van de watervoorraden, aldus de waterwegbeheerder.

‘Na de droogtecommissie is beslist dat de pleziervaart enkel nog door sluizen kan, samen met beroepsvaart. Afhankelijk van waar er beroepsvaart is, heeft dat een impact’, verduidelijkt woordvoerster Liliane Stinissen. ‘De kleinere kanalen waar geen beroepsvaart is, worden niet geschut.’

Wachtrijen mogelijk

Omdat er geen beroepsvaart is, zullen plezierboten niet meer geschut worden aan of op de Gravensluis (kanaal Plassendale-Nieuwpoort), het Kanaal Bossuit-Kortrijk (sluis 9-10-11), de Dender (opwaarts sluis Aalst), het Kanaal Nieuwpoort-Duinkerke, het Lokanaal, het Kanaal Ieper-IJzer, de Sluis Schipdonk (afleidingskanaal Leie) en de Verbinding Ringvaart naar kanaal Gent-Terneuzen via Gent (Brusselsepoortsluis, Scaldissluis, Sint-Jorissluis, Tolhuissluis).

Aan of op volgende punten zijn lange wachttijden reëel door de beperkte afmetingen van de sluizen en/of de beperkte trafiek van de beroepsvaart: Kanaal Bocholt-Herentals, Kanaal Dessel-Turnhout-Schoten, Zuid-Willemsvaart, Kanaal Briegden-Neerharen, Dijle, Kanaal Plassendale-Nieuwpoort, IJzer, Dender (sluis Aalst), Kanaal Leuven-Dijle en het Kanaal naar Charleroi.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig