camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Tuchtcommissie

Boete voor gerechtsdeurwaarder die profiteert

Een gerechtsdeurwaarder uit Oudenaarde heeft een blaam en een boete van 2.000 euro gekregen. De man rekende absurd hoge dossierkosten aan, waardoor een achterstallige som van 157 euro plots opliep naar 1.218 euro. De tuchtcommissie legt een sanctie op.

donderdag 18 augustus 2022 om 16.42 uur

De tuchtcommissie boog zich over drie klachten tegen het kantoor van gerechtsdeurwaarder E.B. uit Oudenaarde. In plaats van dossierkosten persoonsgebonden door te rekenen, werden ze per schuld aangerekend. Voor drie achterstallige betalingen bij eenzelfde persoon werd voor elke schuld een apart dossier aangerekend, wat de kosten verdrievoudigde. Een simpele huisvuilbelasting kon zo oplopen tot een zevenvoud van het oorspronkelijke bedrag.

De tuchtcommissie heeft de gerechtsdeurwaarder een blaam gegeven en een boete van 2.000 euro opgelegd. De straf is behoorlijk mild – zware straffen zijn een schorsing of een afzetting uit het beroep – maar het vonnis veroordeelt de ‘praktijken’ scherp.

‘De tuchtcommissie is van oordeel dat de kwestieuze kosten ­kaderen in de kantoorpolitiek waarbij winstmaximalisatie primeert, eerder dan in een oprechte bekommernis om de burger te ­informeren over diens rechten.’ En ook: ‘Een dergelijke wanpraktijk vormt een schoolvoorbeeld van de door de burger en de media terecht geregeld gehekelde “schulden­industrie”, gecreëerd door de werkwijze van bepaalde gerechtsdeurwaarderskantoren, die al te vaak ­financieel zwakke burgers nog veel verder in de afgrond duwt.’

Het gebeurt zelden dat de tuchtcommissie een sanctie oplegt. In 2020 waren dat er maar vijf. (aba)

Niet te missen


LEES OOK

De podcasts van De Standaard

Niet te missen