camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Fraude

Financiële topman Trump Organization bekent schuld aan belastingontduiking

Allen Weisselberg, de
cfo van de Trump Organization, heeft schuld bekend aan belastingfraude. Hij gaf toe voor meer dan 1,7 miljoen aan onbelaste ­extra’s gekregen te hebben van de organisatie.

vrijdag 19 augustus 2022 om 3.25 uur

EPA-EFE

Vorig jaar werden de Trump Organization en zijn financiële adviseur Allen Weisselberg in New York aangeklaagd wegens jarenlange belastingfraude. Weisselberg zou daarbij in totaal 1,7 miljoen dollar aan inkomsten verzwegen hebben. Het ging om voordelen als leaseauto’s, woningen en privéonderwijs die als inkomen waren ingeboekt, maar waarop geen belasting werd betaald.

De 75-jarige cfo gaf donderdag zijn schuld toe. Als onderdeel van zijn overeenkomst krijgt Weisselberg slechts vijf maanden cel en moet hij circa 2 miljoen dollar ­achterstallige belastingen betalen. Hij riskeerde vijftien jaar cel.

Onder die voorwaarden zal Weisselberg, die al sinds de ­jaren 80 voor Trump werkt, ook ­moeten getuigen tegen de Trump Organization als hij opgeroepen wordt. Het bedrijf wordt zelf ook nog vervolgd voor veertien ten­lasteleggingen. Dat proces zou op 24 oktober van start gaan. Het ­bedrijf van de ex-president riskeert boetes als het veroordeeld zou worden. Weisselberg moet niet meewerken aan het bredere onderzoek tegen Trump zelf, maar zijn getuigenis zou de zaak wel kunnen ­versterken.

Weisselberg zou 1,7 miljoen dollar
aan inkomsten verzwegen hebben. Het ging om auto’s, woningen en privéonderwijs

In een reactie noemde de woordvoerster van de Trump Organization Weisselberg een ‘fijne en eerbare man’, die is ‘lastiggevallen, vervolgd en bedreigd door de wetshandhavers, in hun nooit eindigende politiek gemotiveerde zoektocht om president Trump te pakken’.

The Trump Organization omvat hotels, golfbanen en vakantie­verblijven over de hele wereld. Trump zelf zette de aanklachten eerder weg als een ‘heksenjacht van de ­radicaal-linkse Democraten’ en ‘gerechtelijk wangedrag’. (ldk)

Niet te missen


LEES OOK

De podcasts van De Standaard

Niet te missen