Spanningen rond kerncentrale Zaporizja nemen toe, net wanneer gesprekken die moeten temperen
De kerncentrale van Zaporizja in april  Foto:  AFP

Oekraïense inlichtingendiensten zeggen dat ze lucht hebben gekregen van een ‘provocatie op de kerncentrale van Zaporizja’. Die zouden de Russen op vrijdag uitvoeren. Desondanks klinkt de roep om veiligheid op de site uit alle hoeken.

Er gaapt een kloof tussen de onderhandelingstafel en het strijdtoneel in en rond de kerncentrale van Zaporizja. Die centrale is de grootste van Europa en wordt momenteel bezet door Russische troepen. Rusland en Oekraïne beschuldigen elkaar er al een tijdlang van de site roekeloos te bestoken.

Tijdens overleg tussen Turks president Recep Tayyip Erdogan, Oekraïens president Volodimir Zelenski en VN-secretaris-generaal Antonio Guterres klonk de roep om kalmte unisono. Oekraïne rekent zelfs op de VN om de veiligheid op en rond de reactoren mee in het oog te houden. ‘We zijn parameters overeengekomen voor een interventie van het nucleair agentschap van de VN’, zei Zelenski na afloop. Voor hem kan de veiligheid alleen maar gegarandeerd worden wanneer de Russen vertrekken.

Erdogan toonde zich dan weer erg ongerust en waarschuwde voor ‘een nieuw Tsjernobyl’. Guterres riep strijdende partijen op om verstandig te handelen en de wapens rond het complex neer te leggen.

   • Topoverleg moet graanexport en kerncentrale veiligstellen: ‘We willen geen nieuw Tsjernobyl’

Rusland, die niet werd uitgenodigd op het onderonsje, deelt die bezorgdheid. Maar net omwille van veiligheidsredenen wil het de plek niet uit handen geven. ‘Het zou de centrale kwetsbaarder maken’, luidt het argument. Moskou dreigt er ook mee om de centrale stil te leggen wanneer de veiligheid ervan in het gedrang komt.

In scène zetten

Nu hebben Oekraïense inlichtingendiensten indicaties dat Rusland aan het personeel zou hebben gevraagd om vrijdag niet te komen werken. Die oproep, gepaard met andere inlichtingen en ‘het gedrag van de Russen’ doet de Oekraïners vermoeden dat het vrijdag tot ‘een provocatie’ komt. Meer details over hoe die eruit zou zien, gaf Oekraïne niet.

Maar ook die beschuldigingen klinken aan weerszijden. Het Russisch ministerie van Defensie meldde dan weer dat Oekraïne er weldra een ‘klein ongeluk’ in scène wil zetten om de Russen in diskrediet te brengen.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig