Amerikaanse apotheekketens veroordeeld tot miljoenenboete voor opioïdencrisis
Een filiaal van CVS in Los Angeles.  Foto: afp

Walmart, Walgreens en CVS pharmacies zijn woensdag door een rechter in de noordelijke Amerikaanse staat Ohio veroordeeld voor hun rol in de opioïdencrisis. Ze moeten 650,6 miljoen dollar betalen aan twee lokale districten.

‘Een federale rechter heeft de drie apotheekketens bevolen om in totaal 650,6 miljoen dollar te betalen aan de county’s Lake en Trumbull in Ohio’, klinkt het in een verklaring van het advocatenkantoor dat de twee districten verdedigde.

Met het geld zullen educatie- en preventieprogramma’s worden gefinancierd en agentschappen en organisaties worden vergoed voor de kosten die zij hebben gemaakt om de crisis aan te pakken.

Openbare overlast

De advocaten hadden de jury ervan overtuigd dat de massale aanwezigheid van opioïden een openbare overlast vormde en dat de apotheken daaraan hadden bijgedragen door jarenlang waarschuwingen over verdachte recepten te negeren.

   • Nieuwe miljardenschikking rond Purdue Pharma

Het is voor het eerst dat de verdelers van geneesmiddelen aansprakelijk gesteld worden voor de gezondheidscrisis die de voorbije twintig jaar in de VS tot meer dan 500.000 overdosissen heeft geleid. Eerder werden wel al de uitvinders van de betreffende opiaten veroordeeld.

Talloze Amerikanen zijn verslaafd aan morfineachtige middelen zoals oxycodon en fentanyl. Sinds 1999 zou overmatig gebruik van de middelen al honderdduizenden het leven hebben gekost in de VS. Alleen al in Trumbull County werden tussen 2012 en 2016 zo’n 80 miljoen pijnstillers verstrekt. Dat staat gelijk aan 400 pillen per inwoner. In Lake County werden in die periode ongeveer 61 miljoen pillen uitgedeeld.Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig