camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Kort 

De nieuwsfeiten van de dag

donderdag 18 augustus 2022 om 17.00 uur

1 VS en Taiwan plannen nieuwe handelsgesprekken

Demonstranten verzamelen zich tijdens een toespraak van Huis van afgevaardigden spreker Nancy Pelosi in Taipei, Taiwan.  reuters

De Verenigde Staten en Taiwan gaan nieuwe handelsgesprekken opstarten. De eerste onderhandelingsronde zal dit najaar nog moeten plaatsvinden, meldt het Amerikaanse ministerie van Handel. De aankondiging komt er net op een moment dat de spanningen in de regio opnieuw oplopen.

De gesprekken moeten ‘de handels- en investeringsrelaties verdiepen, de wederzijdse handelsprioriteiten op basis van gedeelde waarden bevorderen en innovatie en inclusieve economische groei stimuleren’, volgens de mededeling van het Amerikaanse ministerie.

2 Twee ‘mogelijke betrokkenen’ opgepakt van schietincident in Antwerpen

Opnieuw schietpartij in de buurt van het Antwerps Centraal Station.  bfm

In Antwerpen heeft de politie het Koningin Astridplein voor het station Antwerpen-Centraal afgesloten voor verder onderzoek in verband met de schietpartij van de voorbije nacht. ‘Betreed of verlaat het station langs elders’, vraagt de politie op sociale media. ‘We proberen de hinder te beperken.’

Het schietincident in de stationsbuurt is allicht gelinkt aan het criminele (drugs)milieu. Er zouden geen gewonden zijn gevallen, maar de politie pakte na afloop wel een 38-jarige gewapende man op.

Politie en parket onderzoeken ook een mogelijk verband met een vrachtwagen die aan de kant werd gezet in het havengebied en waarvan wordt onderzocht of er drugs verstopt zaten in de container die hij vervoerde. Ook bij dat voorval werd een verdachte opgepakt.

3 China stuurt troepen naar Rusland voor militaire oefening

Chinese troepen paraderen tijdens een militaire oefeningen op het oefenterrein “Tsugol”.   ap

Chinese troepen doen de komende weken mee aan een militaire oefening in Rusland. Het Chinese ministerie van Defensie schrijft in een verklaring dat het zo de banden met Moskou wil aanhalen. Aan de meerdaagse zogenoemde Vostok-oefening doen ook onder meer de landen Wit-Rusland, India en Mongolië mee.

Moskou heeft laten weten dat de legeroefening, die voor het laatst in 2018 in het Verre Oosten aan de grens met China werd gehouden, van 20 augustus tot 5 september plaatsvindt. In een verklaring schrijft het Chinese leger mee te doen ‘om de militaire samenwerking tussen de deelnemende landen te verbeteren’.

4 Meer dan 20 doden bij explosie in moskee in Kaboel

Nabestaanden dragen een slachtoffer van de aanslag in de moskee in Kaboel.   ap

Een explosie in een moskee in de Afghaanse hoofdstad Kaboel heeft aan zeker 21 mensen het leven gekost. De politie maakte het dodental vandaag bekend. Er vielen ook 33 gewonden.

Volgens de politie waren er in de soennitische moskee explosieven aangebracht. De ontploffing deed zich voor tijdens het avondgebed van woensdag.

Sinds de machtsovername door de Taliban een jaar geleden is het aantal aanslagen verminderd, maar er worden er nog altijd gepleegd, het merendeel opgeëist door terreurgroep Islamitische Staat (IS).

5 Organisatie Frontnacht naar Raad van State

Sfeerbeelden van de Ijzerbedevaart in 2014.  Brecht Van Maele

De organisator van het extreemrechtse muziekfestival Frontnacht gaat dan toch in beroep tegen de beslissing van de stad Ieper om het festival te verbieden. Het evenement kan evenwel niet doorgaan, erkent de vzw IJzerwake, maar het stapt wel naar de Raad van State.

Het muziekfestival moest normaal gezien plaatsvinden op zaterdag 27 augustus, als voorbode voor de IJzerwake daags nadien. Op de affiche prijkten onder meer de Italiaanse band Bronson, die dweept met het gedachtegoed van Mussolini, en de Duitser Phil Neumann, die in een liedje ‘All Jews are bastards’ zingt.

Eerder deze week besliste het stadsbestuur van Ieper om de – aanvankelijk wel toegekende – vergunning voor het festival in te trekken. Als reden daarvoor werd verwezen naar een rapport van het OCAD, het coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse. Uit die nota blijkt dat bands die zouden optreden gelinkt zijn aan neofascistische en -nazistische groeperingen.

6 Nairo Quintana start niet in Vuelta

Nairo Quintana zal dan toch niet verschijnen aan de start van de openingsrit in de Ronde van Spanje.  afp

Nairo Quintana neemt niet deel aan de Ronde van Spanje. Dat heeft de Colombiaan van de ploeg Arkéa-Samsic gemeld. Quintana werd gisteren door de Internationale Wielerunie UCI uit de uitslag van de Tour de France geschrapt. Dat was een sanctie nadat vast was komen te staan dat hij tijdens de Tour de verboden pijnstiller tramadol had gebruikt.

Quintana ontkende en zei woensdag nog te zullen starten in Utrecht, waar de Ronde van Spanje vrijdag begint met een ploegentijdrit. Een dag later volgde een nieuw statement waarin de 32-jarige Colombiaan zegt zich de komende dagen te richten op het beroep dat hij heeft aangetekend bij het sporttribunaal TAS.

7 Belg krijgt in Duitsland twaalf jaar cel voor zuuraanval

Bernhard Günther.  dpa/picture-alliance

Een 42-jarige Belg is in het Duitse Wuppertal veroordeeld tot twaalf jaar cel wegens het toebrengen van een zwaar lichamelijk letsel. Samen met een andere persoon viel de Belg op 4 maart 2018 de destijds 51-jarige Bernhard Günther aan bij de woning van de man in Haan, bij Düsseldorf. Daarbij gooiden ze sterk geconcentreerd zwavelzuur over de man.

Günther was destijds financieel directeur van Innogy, dat intussen is overgenomen door Eon. Hij heeft het bedrijf ondertussen al verlaten. In een interview had Günther gezegd ervan overtuigd te zijn dat het motief ‘professioneel’ was.

De 42-jarige Belg werd op 14 december 2021 in de Belgische provincie Luxemburg opgepakt, na een Europees arrestatiebevel. De man werd daarna aan Duitsland uitgeleverd.

8 43 graanschepen vertrokken uit Oekraïense havens sinds opening corridor

Een luchtfoto toont het vrachtschip Razoni op weg naar Tripoli, Libanon, langs de Bosporus.  afp

Sinds de opening van de corridor voor graanschepen in de Zwarte Zee zijn, volgens Turkse gegevens, al 43 schepen uitgevaren. Daarvan hebben er al 25 de Oekraïense wateren verlaten, terwijl er 18 nog op weg zijn naar een van de Oekraïense havens. Daarmee werd al meer dan 600.000 ton graan verscheept vanuit de Oekraïense havens.

Onder bemiddeling van de Verenigde Naties en Turkije werd eind juli een akkoord bereikt waardoor de export van graan uit Oekraïne, ondanks de Russische invasie, toch mogelijk werd. Geschat wordt dat meer dan 20 miljoen ton graan opgeslagen ligt.

9 Man die mes trok in stadhuis Ieper opgepakt

De man die vanochtend een mes trok in het stadhuis van Ieper, is opgepakt. Dat meldt de politiezone Arro Ieper. ‘De politiediensten hebben op hem kunnen inpraten en de man heeft het mes vrijwillig afgestaan. Er is nergens gevaar geweest voor derden’, zegt Glenn Verdru, communicatieconsulent van de politiezone.

De emotionele man zou het mes vooral naar zichzelf hebben gericht. De frontoffice van het stadhuis werd geëvacueerd en het gebouw werd afgesloten.

10 Droogtecommissie: sectoren moeten rapporteren over besparingspotentieel water

  Fred Debrock

Als er de volgende weken niet veel regen valt, zouden er in september wel eens strengere maatregelen kunnen komen om het waterverbruik te verminderen. In voorbereiding wordt nu al overleg gestart met de sectoren (landbouw, industrie, bouw...) over waar ze water kunnen besparen. Dat zegt VMM-woordvoerder Bernard De Potter na een nieuw overleg van de Vlaamse droogtecommissie.

In die commissie zetelen de waterbeheerders, drinkwatermaatschappijen, Aquafin en gouverneurs. Ze vergadert wekelijks bij lange periodes van droogte en formuleert aanbevelingen.

Niet te missen


LEES OOK

De podcasts van De Standaard

Niet te missen