Binnenkort toch strengere maatregelen om waterverbruik te verminderen? ‘September wordt cruciaal’
  Foto:  Fred Debrock

Als er de volgende weken niet veel regen valt, zouden er in september strengere maatregelen kunnen komen om het waterverbruik te verminderen. Er wordt nu al overleg gestart met allerlei sectoren over waar ze water kunnen besparen.

In de droogtecommissie zetelen de waterbeheerders, drinkwatermaatschappijen, Aquafin en gouverneurs. Ze vergadert wekelijks bij lange periodes van droogte en formuleert aanbevelingen.

Donderdag luidde de situatie kritiek. ‘Alle indicatoren, hydrologische en meteorologische, wijzen daarop. De neerslag van de afgelopen dagen en de nog voorspelde neerslag zal niet zorgen voor een significant herstel van onze waterlopen. Een verdere daling van de peilen en debieten in de onbevaarbare waterlopen en waterwegen is niet uit te sluiten’, aldus de droogtecommissie. Voor de drinkwaterbevoorrading is er geen probleem, ook niet op middellange termijn, al wordt de waakzaamheid wel aangescherpt.

Voor eens en voor altijd: hoe erg is een bruin gazon?

De droogtecommissie blijft haar advies herhalen, aan sectoren, overheden en burgers, om hun waterverbruik ‘maximaal terug te dringen’. Voorlopig blijft het bij dit advies, maar als er de volgende weken niet veel regen valt of wordt voorspeld, dan is een verstrenging niet uitgesloten, geeft voorzitter van de Vlaamse Milieumaatschappij Bernard De Potter toe.

‘Begin september wordt een kritiek punt’, zegt hij. Dan komen drastische maatregelen in het vizier, als de weersituatie niet wijzigt. Die maatregelen kunnen bijvoorbeeld een algemeen captatieverbod voor landbouw én industrie zijn en het verbod op niet-essentieel gebruik van water, bijvoorbeeld om de auto te wassen of voor fonteinen. ‘Wij blijven de situatie op de voet volgen’, klinkt het.Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig