Gerechtshof in Florida vindt zestienjarige ‘niet volwassen genoeg’ voor abortus
Een abortuskliniek in West Palm Beach, Florida.  Foto: afp

Een hof van beroep in de Amerikaanse staat Florida ontzegt een zestienjarig meisje het recht op een abortus omdat ze daar ‘niet volwassen genoeg’ voor zou zijn. De tiener zelf heeft aangegeven ‘niet volwassen genoeg te zijn om voor een kind te zorgen’.

In Florida mag een abortus bij minderjarigen alleen worden uitgevoerd met toestemming van een ouder of voogd. Zonder deze toestemming geeft de rechtbank alleen in hoogst uitzonderlijke gevallenhaar akkoord aan een minderjarige om een abortus te ondergaan. Het is dan wel een vereiste dat degene die om de abortus vraagt door de rechter gezien wordt als volwassen genoeg om de behandeling te krijgen.

   • Verkracht meisje van tien moet grens over voor abortus

Het meisje in kwestie, in de rechtbank aangeduid als Jane Doe 22-B, heeft geen ouders meer. Haar verzorger is het met haar besluit tot een abortus eens, maar dat lijkt de rechter in dit geval niet te hebben laten meespelen. De zestienjarige volgt een opleiding en heeft in haar verzoekschrift aan het gerechtshof laten weten dat de vader van de baby niet bereid is mee zorg te dragen voor het kind. Zelf heeft ze in een persoonlijk gesprek met de rechter aangegeven niet klaar te zijn voor de ‘emotionele, fysieke of financiële verantwoordelijkheid die het opvoeden van een kind met zich meebrengt’.

Verandering van gedachten

De tiener zou eerder aangegeven hebben dat ze best een kind zou willen opvoeden, maar zou dit standpunt na de dood van een vriend herzien hebben. Experts speculeren in lokale media dat deze verandering van gedachten een aanleiding zou kunnen zijn voor de rechter om de tiener geen abortus toe te staan, omdat het aan zou geven dat het meisje de gevolgen van haar beslissing niet goed zou overzien.

Jane Doe 22-B is tien weken zwanger. Abortus wordt in Florida - mits er toestemming is van de rechter - tot 18 weken zwangerschap uitgevoerd. De rechter schrijft in het vonnis dat wanneer Jane Doe 22-B ‘op een later tijdstip haar verzoek adequaat kan formuleren’ het gerechtshof bereid is dit opnieuw te beoordelen.

De uitspraak van het gerechtshof dateert al van maandag, maar kwam pas woensdag (lokale tijd) in het nieuws.

Het Amerikaanse Hooggerechtshof besloot eind juni om de grondwettelijke bescherming van abortus, die in 1973 werd vastgelegd in het arrest Roe vs. Wade, af te schaffen. Sinds de uitspraak van het Hooggerechtshof kunnen staten afzonderlijk bepalen of ze abortus al dan niet verbieden.Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig