Nafi Thiam pakt Europese titel zevenkamp
Nafi Thiam pakte de Europese titel.   Foto:  REUTERS

Zevenkampster Nafi Thiam heeft op het EK atletiek in München de titel behaald. Noor Vidts, de andere Belgische in de wedstrijd, werd vierde.

Nafi Thiam stond er voor de afsluitende 800 meter bijzonder goed voor in haar zevenkamp. Ze telde 170 punten voorsprong op de Zwitserse Annik Kälin, maar behoudens een val of een blessure kon haar met die voorsprong maar weinig meer gebeuren, ook al kwam haar puntentotaal na zes proeven niet in de buurt van bijvoorbeeld het WK in Eugene vorige maand.

De dubbele olympische kampioene kon zich wel wat veroorloven dus en werd zelfs nooit bedreigd. Ze behield zowat 100 punten voorsprong op de Zwiterse Kälin. Thiam kwam uit op 6628 punten, Kälin werd tweede met 6532 punten.

Thiam deed het op de tweede dag van haar zevenkamp niet goed, maar echt bedreigd werd ze nooit. In het verspringen, nochtans een van haar betere nummers, had ze een sprong van 6,08 meter, maar daarop volgden twee nulsprongen. Nafi Thiam is in goede omstandigheden meer dan een halve meter meer waard. De voorsprong van Thiam werd daardoor na vijf proeven meteen gehalveerd.

Thiam opende ook het speerwerpen niet sterk. Haar eerste worp landde buiten de zone, ongeldig dus. Een tweede worp van 48,89 meter bracht veiligheid. De derde worp van Thiam was weer vier meter minder.

Noor Vidts raakt niet weg van vierde plaats

Noor Vidts raakte in het verspringen haar tweede plaats uit de tussenstand na de eerste dag kwijt, ondanks een redelijke prestatie. Ze sprong 6,31 meter en liet daar nog een 6,21 meter en een nulsprong op volgen. Maar de concurrentie sprong uitzonderlijk sterk.

Vidts reageerde fors in het speerwerpen: met 41,82 meter verbeterde ze haar persoonlijk record met twee centimeter. Er werd nog gehoopt op een sterke 800 meter van Vidts, maar ze bleef toch uit de buurt van het podium. Dichter dan 48 punten kwam ze niet. ‘Ik denk dat ik tevreden mag zijn. Begin vorige week had ik niet gedacht dat ik hier zelfs zou staan door een verrekking aan m’n rug’, zegt de atlete na afloop aan Sporza.

De Nederlandse podiumkandidate Anouk Vetter liet vlak voor de start van het speerwerpen aan de wedstrijdjury weten dat ze forfait gaf voor de resterende twee proeven. Vetter, vijfde in de tussenstand, ondervond te veel hinder van een achillespeesblessure.

Belgisch record voor Watrin

In de halve finales van de 400 meter horden bij de mannen werd Julien Watrin derde in 48.81. Dat is negen honderdsten sneller dan wat hij ooit al liep en dat staat dus meteen voor een nieuw Belgisch record. Met de snelste verliezende tijd (alleen de eerste twee waren rechtstreeks geplaatst) staat Watrin ook in de finale van het nummer.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig