Organisatie Frontnacht trekt dan toch naar Raad van State: ‘Hier is meer aan de hand’
Op de affiche van Frontnacht prijkte onder meer de Italiaanse band Bronson, die dweept met het gedachtegoed van Mussolini. Foto: Youtube

De organisator van het extreemrechtse muziekfestival Frontnacht gaat dan toch in beroep tegen de beslissing van de stad Ieper om het festival te verbieden. Het evenement kan evenwel niet doorgaan, erkent de vzw IJzerwake, maar het stapt wel naar de Raad van State.

Het muziekfestival ging normaal gezien plaatsvinden op zaterdag 27 augustus, als voorbode voor de IJzerwake daags nadien. Op de affiche prijkten onder meer de Italiaanse band Bronson, die dweept met het gedachtegoed van Mussolini, en de Duitser Phil Neumann, die in een liedje ‘All Jews are bastards’ zingt.

Eerder deze week besliste het stadsbestuur van Ieper om de – aanvankelijk wel toegekende – vergunning voor het festival in te trekken. Als reden daarvoor werd verwezen naar een rapport van het Ocad, het coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse. Uit die nota, die al op 5 augustus werd opgeleverd, blijkt dat de bands die zouden optreden op Frontnacht gelinkt zijn aan neofascistische en -nazistische groeperingen. De beveiliging van het festival zou bovendien gebeuren door een privémilitie rond de beruchte Vlaamse neonazi Tomas Boutens.

Toch naar Raad van State

Eerder vandaag verklaarde organisator Wim De Wit op Radio 2 dat hij misschien naar de Raad van State zou stappen. Dat doet vzw IJzerwake nu dus toch. De organisatie laat in een persbericht via sociale media weten dat ze de intrekking van de vergunning ‘onterecht’ vindt en dat ze de beslissing van het stadsbestuur zal ‘aanvechten via een vernietigingsberoep bij de Raad van State’. Een uitspraak zou wel pas enkele dagen voor het evenement bekend raken en zou logistieke problemen brengen. Daarom annuleert de vzw het geplande evenement.

De reden waarom de vzw dan toch naar de Raad van State trekt, is omdat er ‘vragen te stellen zijn’ bij het verbod. ‘Als die groepen werkelijk racistisch of zelfs neonazistisch zouden zijn: waarom zijn ze dan niet al lang verboden of gaan ze niet gebukt onder een resem van racismeveroordelingen? Waarom zag Ocad in eerste instantie geen reden om het festival te verbieden? Waarom liet de stad Ieper het tweede advies van Ocad maar liefst elf dagen in de schuif liggen? Hier is duidelijk iets anders aan de hand dan de bekommernis om geen uitingen van racisme of neonazisme toe te laten. Het stadsbestuur is gezwicht voor de politieke druk van links en extreemlinks.’

Daarnaast wil ze ook een schadevergoeding voor de gemaakte kosten van de organisatie. Iepers schepen van Evenementen Diego Desmadryl liet echter al weten dat de stad daarvoor niet zal opdraaien. ‘In de voorwaarden van de vergunning staat duidelijk dat een schadeclaim niet van toepassing is als de vergunning wordt ingetrokken omdat niet voldaan wordt aan de voorwaarden. Het is de organisatie zelf die kiest om niet te voldoen aan de voorwaarden, dan kunnen wij niet opdraaien voor de kosten.’Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig