camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Verenigd Koninkrijk

Britse inflatie stijgt tot boven 10 procent

donderdag 18 augustus 2022 om 3.25 uur

De stijging valt grotendeels toe te schrijven aan de voedselprijzen en de prijzen van basisproducten. AP

De consumentenprijzen in het Verenigd Koninkrijk stegen in juli met 10,1 procent ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar, maakte het nationale statistiekbureau ONS woensdag bekend. De stijging valt volgens het ONS grotendeels toe te schrijven aan de voedselprijzen en de prijzen van basisproducten, zoals toiletpapier, deodorant en tandenborstels. Dat onderstreept opnieuw dat de toenemende inflatie al lang niet meer louter wordt veroorzaakt door de dure energie.

ING-econoom James Smith verwacht dat de goedkopere brandstof volgende maand ‘even een beetje respijt zal bieden’, maar dat dat ‘maar tijdelijk zal zijn’. Smith wijst erop dat Britse gezinnen in oktober een verhoging van de energiefactuur met zo’n 75 procent staat te wachten. Verwacht wordt dat de inflatie dan kan oplopen tot 13,3 procent.

Het is de grootste inflatiesprong die de Britten sinds februari 1982 voor de kiezen krijgen. Analisten hadden bovendien ‘slechts’ een inflatiecijfer van 9,4 tot 9,8 procent verwacht. In juni bedroeg de inflatie nog 9,4 procent.

De hoge inflatiecijfers zullen de druk op de Britse regering en de kandidaten voor het leiderschap van de Conservatieven alleen maar doen toenemen. De oppositie verwijt de grootste kanshebbers Liz Truss en Rishi Sunak ervan ‘de omvang van de noodsituatie niet voldoende te begrijpen’. (belga, pvm)

Niet te missen


LEES OOK

De podcasts van De Standaard

Niet te missen