camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

milieu

Houtkachels: goedkoop, maar zeer vervuilend

Houtkachels zijn weer in trek om deze winter zo veel mogelijk energie te besparen.

donderdag 18 augustus 2022 om 3.25 uur

‘Houtverbranding heeft een erg ­nadelig effect op de luchtkwaliteit.’ Rias Immink

Meer isoleren, warmtepompen en zonnepanelen installeren, zijn allemaal manieren om de energiefactuur te doen dalen. Toch grijpen velen terug naar de houtkachel. ‘We hebben een flinke houtvoorraad aangelegd. Het vraagt veel werk, maar het is betaalbaar’, zegt ­Jeroen Degrieck. Volgens de Vlaamse Milieumaatschappij is dit een slechte zaak. ‘Houtverbranding heeft een erg ­nadelig effect op de luchtkwaliteit. Zo komen er vier belangrijke stoffen vrij bij houtverbranding: fijn stof (PM10 en PM2.5), PAK’s, met de kankerverwekkende benzo(a)pyreen, en dioxines’, zegt woordvoerder Bernard De Potter. De hoeveelheid fijn stof die een houtkachel uitstoot, hangt af van het type kachel.

‘De luchtkwaliteit is tijdens de wintermaanden het slechtst: de periode van de houtkachels’ Bernard De Potter  Administrateur-generaal Vlaamse Milieumaatschappij

Moderne ­kachels hebben vaker technologie die de uitstoot kan verminderen, zoals een filtersysteem om een deel van het fijn stof op te vangen. Maar de werkelijke uitstoot ligt hoger dan wat officiële testen aangeven. Dat wordt bevestigd door een studie van Green Deal. Verschillende vormen van verwarming werden hierbij vergeleken. Open haarden zijn het meest schadelijk, maar ook ­oudere houtgestookte kachels (van voor 2000) zijn problematisch. Hoewel de luchtkwaliteit varieert van periode tot periode wegens het weer, ziet De Potter dat de luchtkwaliteit telkens het slechtst is tijdens de wintermaanden, net de periode waarin houtkachels het vaakst gebruikt worden.

Ook lijkt de vraag naar pelletkachels te stijgen. Hoewel een pelletkachel minder vervuilt dan een houtkachel, komt er ook bij dit type kachels nog behoorlijk wat vervuiling vrij, volgens De Potter. Dat is ook een duur alternatief wat niet iedereen kan betalen. Een compromis tussen uw kachel behouden en toch iets voor het milieu doen, is om je oude ­kachel te vervangen door een nieuw exemplaar dat minder vervuilend is. Voor meer tips om de uitstoot te verminderen kun je terecht op de website www.vmm.be.

Niet te missen


LEES OOK

De podcasts van De Standaard

Niet te missen