camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Saudi-Arabië

Saudische vrouw krijgt 34 jaar cel voor kritische tweets

Salma al-Shehab, een doctoraatsstudente, is veroordeeld tot 34 jaar gevangenisstraf voor het volgen van activisten en dissidenten op Twitter.

donderdag 18 augustus 2022 om 3.25 uur

Salma al-Shebab. rr

‘Dit is de hoogste gevangenisstraf ooit voor een vreedzame activist’, schreven meerdere mensenrechtenorganisaties na de uitspraak. Salma ­al-Shehab, een 33-jarige vrouw die aan een doctoraat werkte aan de universiteit van Leeds, is veroordeeld tot 34 jaar cel, omdat ze tweets van activisten deelde.

Eind 2020 ging Shebab op ­vakantie naar haar thuisland, waar ze een maand later werd opgepakt. 285 dagen lang werd ze verhoord, tot ze voor de Bijzondere Rechtbank voor terrorisme moest verschijnen. Aanvankelijk kreeg ze ­een celstraf van 6 jaar, maar de openbaar aanklager ging in hoger beroep. ­Vorige week werd ze door het terreurhof ­bestraft met ­ 34 jaar cel, gevolgd door een even lang reisverbod. Ook zou haar Twitteraccount afgesloten worden. Het hof veroordeelde haar voor ‘het helpen van diegenen die de burgerlijke en nationale veiligheid destabiliseren’.

   • Biden strijkt schoorvoetend plooien glad in Midden-Oosten

Met nog geen 2.600 volgers op Twitter was Shehab niet bepaald de meest uitgesproken stem, noch in Saudi-Arabië, noch in het VK. Op haar Instagram beschrijft ze zichzelf als mondhygiëniste, docto- raats­studente en moeder van twee ­zonen. Behalve tweets over covid en foto’s van haar kinderen, deelde ze af en toe tweets van activisten die de vrijlating van politiek gevangenen eisen. Ze eiste in een tweet ook de vrijlating van activiste ­Loujain al-Hathloul, die drie jaar opgesloten zat en gemarteld werd. Maar volgens een collega die The Washington Post sprak, praatte ze vooral over haar familie.

Strenger bewind MBS

Het vonnis geeft nogmaals aan dat de politieke repressie toeneemt onder het bewind van kroonprins Mohammed bin Salman (MBS), die ­onlangs de Amerikaanse president Joe Biden over de vloer had. MBS matigde de oer­conservatieve ­invulling van de ­islam, zo hief hij het rijverbod voor vrouwen op. ­Maar kritiek wordt met alle middelen onderdrukt.

‘Durf de kroonprins te bekritiseren en je eindigt in stukken of in Saudische kerkers’ Khalid Aljabri  Voormalig adviseur Mohammed bin Nayef

Dat Shehab veroordeeld is op basis van wetgeving tegen terrorisme, bevestigt volgens mensenrechtenorganisatie ALQST dat ­Saudi-Arabië kritische stemmen als terroristen beschouwt. ‘Net als de moord op journalist Jamal Khashoggi, is dit ­bedoeld om schok­golven te veroorzaken binnen en buiten het koninkrijk’, zei Khalid Aljabri, jarenlang adviseur van de afgezette Saudische kroonprins Mohammed bin Nayef aan The Guardian. ‘Durf MBS te bekritiseren en je eindigt in stukken of ­in Saudische kerkers.’

Wat ook kan meespelen, is dat ­Shehab sjiitisch is. Human Rights Watch stelde dat sjiieten systematisch worden gediscrimineerd in Saudi-Arabië, ze worden weggezet als sympathisanten van rivaal Iran. In maart werden ­81 mensen geëxecuteerd, van wie de helft sjiieten.

Niet te missen


LEES OOK

De podcasts van De Standaard

Niet te missen