camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

financiële markten

Staatsfonds Noorwegen lijdt recordverlies

donderdag 18 augustus 2022 om 3.25 uur

 epa

Het Noorse staatsfonds, het grootste staatsfonds en de grootste investeerder in beursgenoteerde aandelen ter wereld, heeft door de onrust op de financiële markten tijdens de eerste helft van dit jaar een recordverlies geleden. Het klokte af op een nettoverlies van 1.680 miljard kronen, omgerekend 170 miljard euro. Het is meteen het grootste verlies in zijn geschiedenis.

Het fonds dat de olie- en gas­inkomsten van de staat herbelegt om de pensioenen van de Noren te financieren, had last van ‘de oorlog in Oekraïne, de stijgende rente en inflatieopstoot’, zei topman Nicolai Tangen woensdag bij de voorstelling van de resultaten.

Vooral de technologieaandelen verloren veel van hun waarde: de return bedroeg er -28 procent. Alleen de investeringen in de energiesector waren positief: zij brachten in de eerste jaarhelft 13 procent meer op.

Eerder dit jaar waarschuwde Tangen al voor toenemende onzekerheid en verhoogde risico’s. ‘We kijken als gevolg van de veranderde geopolitieke situatie aan tegen de grootste uitdagingen in dertig jaar tijd’, klonk het toen.

Eind februari, na de inval in Oekraïne­, besliste Noorwegen om de Russische activa van de hand te doen. Die beslissing kon moeilijk worden gerealiseerd, doordat buitenlanders geen handel meer kunnen drijven op de Russische beurs. (belga)

Niet te missen


LEES OOK

De podcasts van De Standaard

Niet te missen