camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Kort 

De nieuwsfeiten van de dag

woensdag 17 augustus 2022 om 16.59 uur

1De Wever sluit door aanslagen getroffen handelszaken

Bart De Wever.  Nattida-Jayne Kanyachalao

De Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA) heeft besloten om drie handelszaken bestuurlijk te sluiten die recentelijk het doelwit waren van aanslagen door de cocaïnemaffia. Het gaat om handcarwash Bens Cars en horecazaak Pokebowl Place, twee ondernemingen van de geviseerde Borgerhoutse familie van Jamal Ben Saddik. Ook het pannenkoekenhuis Stacks Pancakes in de Volksstraat vormt volgens De Wever een groot risico voor de veiligheid en openbare orde. ‘De eerlijke burger begrijpt niet waarom louche handelszaken open mogen blijven’, zegt hij.

   • Antwerpenaars zijn drugsgerelateerde explosies meer dan beu

2Hevig onweer in Frankrijk: metrostations ondergelopen in Parijs

In de Franse hoofdstad Parijs en Île-de-France was het openbaar vervoer dinsdagavond verstoord door een ‘zeer intens’ onweer. Even na 18 uur moesten minstens zeven metrostations in de Franse hoofdstad worden gesloten als gevolg van de hevige regenval die via de trappen naar de perrons stroomde. Er werden op sociale media ook beelden gedeeld van ondergelopen straten. Ook in het zuiden van het land woedden er zware onweren.

3Jacht op Trump kost Liz Cheney Republikeinse voorverkiezing in Wyoming

Liz Cheney.  afp

Liz Cheney heeft dinsdag de Republikeinse voorverkiezing voor het Huis van Afgevaardigden verloren in de staat Wyoming. De zittende kandidaat moest haar meerdere erkennen in pro-Trump­uitdager Harriet Hageman. De 56-jarige Cheney is de erfgenaam van een belangrijke Republikeinse familie­dynastie en het boegbeeld van het interne verzet tegen Trump. ‘Deze voorverkiezing is over, maar nu begint het echte werk’, zei ze na haar nederlaag.

4Langere file op Albertkanaal door aanhoudende droogte

  Katrijn Van Giel

Op het Albertkanaal gelden extra maatregelen als gevolg van de aanhoudende droogte. Aan vijf van de zes sluizen geldt het zogenoemde gegroepeerd schutten. Dat wil zeggen dat er gewacht wordt met versluizen tot er verschillende schepen klaarliggen. Zo gaat er minder water verloren. Alleen in Ham geldt deze beperking nog niet. Tot dusver was de maatregel van kracht aan twee sluizen.

   • Droog, droger, droogst: ook scheepvaart en industrie krijgen het moeilijk

535,8 ton cocaïne in beslag genomen in Antwerpse haven

In de eerste helft van 2022 is 35,8 ton cocaïne, 2,2 ton hasjiesj en 1,3 ton heroïne in beslag genomen in de haven van Antwerpen. Dat maakte minister van Financiën Vincent Van Peteghem bekend op een persconferentie. ‘De cijfers zijn verontrustend’, zei Kristian Vanderwaeren, de administrateur-generaal van Douane en Accijnzen. ‘Operatie Sky heeft mooie resultaten opgeleverd, maar we hebben de ketting van de drugstrafiek niet gebroken. Het feest gaat door.’

6Scholz veroordeelt Holocaustuitspraken van Palestijnse president

Olaf Scholz.  reuters

De Duitse bondskanselier Olaf Scholz uitte woensdag op Twitter kritiek op de uitspraken van de Palestijnse president Mahmoud Abbas. Die verweet Israël een veelvuldige Holocaust te hebben gepleegd ten aanzien van de Palestijnse bevolking. Dat deed hij bovendien op een persconferentie samen met Scholz. ‘Zeker voor ons Duitsers is ook maar de minste relativering van de Holocaust ondraaglijk en onacceptabel’, reageert Scholz. Van de oppositie kreeg de bondskanselier de kritiek dat hij op de persconferentie niet meteen had gereageerd op de uitspraken.

7Coronacijfers blijven dalen

  belga

De dalende trend in de coronacijfers zet zich voort. Van 10 tot 16 augustus werden dagelijks gemiddeld 87 coronapatiënten opgenomen in het ziekenhuis. Dat is een daling met 15 procent. Er liggen nu 1.314 patiënten met een coronabesmetting in het ziekenhuis, van wie 100 op de afdeling intensieve zorg. Van 7 tot 13 augustus zijn er elke dag gemiddeld 2.126 besmettingen vastgesteld, wat duidt op een afname met een kwart. Elke dag sterven er gemiddeld nog tien patiënten aan de gevolgen van het coronavirus.

8624 gevallen van apenpokken in ons land

In België zijn nu al 624 bevestigde gevallen van apenpokken gemeld. Dat blijkt uit cijfers van het gezondheidsinstituut Sciensano. Het gaat om 336 gevallen in Vlaanderen (54 procent), 223 in Brussel (36 procent) en 65 in Wallonië (10 procent). 29 personen werden al gehospitaliseerd, maar niemand van hen kwam op een afdeling intensieve zorg terecht. Wereldwijd zijn meer dan 35.000 gevallen van apenpokken gemeld uit 92 verschillende landen en gebieden, en twaalf overlijdens.

9Nairo Quintana geschrapt uit Touruitslag na vondst verboden pijnstiller in bloedwaarden

Nairo Quintana.  afp

Nairo Quintana moet zijn zesde plaats in het klassement van de Tour de France afstaan, een kleine maand na het einde van de wielerwedstrijd. In een persbericht communiceerde de UCI dat er afwijkende waarden werden gevonden in het bloed van de Colombiaan. Quintana is betrapt op het gebruik van de verboden pijnstiller Tramadol. Dat is geen inbreuk op het antidopingreglement, maar wel op het medische reglement. Aangezien Quintana voor het eerst betrapt is op het gebruik van de pijnstiller, mag hij wel verder in actie komen.

10Zware regenbui zet straten en winkels in Gent onder water

Een lange, intense regenbui heeft woensdagmiddag in verschillende wijken in Gent wateroverlast veroorzaakt. Tussen 13.30 en 14.30 uur kreeg de brandweer zowat 130 oproepen, voornamelijk voor ondergelopen kelders maar ook andere noodoproepen. Een aantal winkels moest tijdelijk de deuren sluiten.

Niet te missen


LEES OOK

De podcasts van De Standaard

Niet te missen