Nafi Thiam leidt ruim na eerste dag in zevenkamp, Noor Vidts tweede
Nafi Thiam geniet van haar prestatie in het hoogspringen.  Foto:  BELGA

Na de eerste dag van de zevenkamp op het EK atletiek in München staat titelverdediger Nafi Thiam aan de leiding. Ze heeft een riante voorsprong van 200 punten op de nummer twee, Noor Vidts.

Thiam beëindigde de eerste dag met 4.063 punten na een behoorlijke 24.64 op de 200 meter, zowat drie tienden boven haar persoonlijk record. Noor Vidts staat tweede met ruim 200 punten achterstand.

‘Ik ben heel tevreden over deze eerste dag’, zei Thiam op Sporza. ‘Vooral de ochtend verliep perfect. Ik heb hier natuurlijk een titel te verdedigen, dus uiteraard ben ik geconcentreerd.’

De beste prestatie op de eerste dag van Thiam kwam er in het hoogspringen. Ze ging over 1,98 meter, bijna 10 centimeter hoger dan de nummer twee. Na twee pogingen op 2,01 meter hield ze het voor bekeken om geen risico’s te nemen met het oog op het verdere verloop van haar wedstrijd.

De Nederlandse Anouk Vetter, die zowel op de Spelen in Tokio vorig jaar als op het WK in Eugene zilver won, stelde teleur in die discipline door niet hoger te komen dan 1.71. Ze was wel met een lichte blessure aan het EK begonnen.

Eerder op de dag werd olympisch en wereldkampioene Thiam derde in haar reeks van de 100 meter horden in 13”34, goed voor 1.074 punten en de derde tijd van alle deelnemers. Haar persoonlijke record bedraagt 13”21. Indoorwereldkampioene Noor Vidts eindigde in dezelfde reeks als tweede in 13”29.

Een andere Nederlandse, Emma Oosterwegel, die op de Olympische Spelen in Tokio nog verrassend brons won, stootte met haar knie tegen de voorlaatste horde en kwam ten val. Ze gaf op. Twee van de voornaamste concurrentes van Thiam zijn daardoor al uitgeteld, al klom Vetter na het kogelstoten met een prima worp van 15,68 meter alweer op naar de vierde plek.

In het kogelstoten bleven zowel Thiam als Vidts licht onder hun beste prestaties. Thiam gooide 14,95 meter, Vidts 13,86 meter. Vidts moest daar wel haar tweede plaats in de tussenstand prijsgeven aan de Poolse Adrianna Sulek, die haar eerste dag afwerkte maar de vraag is of ze morgen aan de tweede dag begint. Naar verluidt is ze immers geblesseerd. De Oostenrijkse Ivona Dadic werd gediskwalificeerd op de 200 meter en mag haar medaille-ambities opbergen.

‘Het was niet allemaal top-top’, zei Vidts op Sporza in een reactie op haar eerste dag. ‘Maar het is wel oké, dus ik ben tevreden. Of een medaille erin zit? Dat is een vraag voor morgen.’Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig