camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Luchtvaart

American Airlines bestelt 20 supersonische vliegtuigen

woensdag 17 augustus 2022 om 3.25 uur

Een digitaal beeld van een supersonisch Overture-vliegtuig. Boom

De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij American Airlines heeft twintig supersonische vliegtuigen besteld bij de Amerikaanse constructeur Boom. De vliegtuigen zouden vanaf 2029 ingezet kunnen worden, een kwarteeuw na de stopzetting van de mythische Concorde.

De toestellen zouden de reistijd voor trans-Atlantische vluchten kunnen halveren. American Airlines, de grootste luchtvaartmaatschappij van de wereld, heeft ook een optie genomen op de aankoop van nog 40 bijkomende toestellen. Financiële details over de deal maakte het bedrijf niet bekend.

   • Supersonisch vliegen weer stap dichterbij

Eerder maakten ook United Airlines en Japan Airlines al ­bekend supersonische vliegtuigen te willen aanschaffen. ‘We zien dat supersonische toestellen terug zijn. Ze worden weer mainstream’, aldus de topman van Boom Technology, Blake Scholl.

De Overture-vliegtuigen van zijn bedrijf kunnen 65 tot 80 reizigers vervoeren aan 2.100 kilometer per uur. Dat is twee keer zo snel als de snelste conventionele vliegtuigen die op dit moment worden ingezet. Een vlucht van Londen naar Miami zou mogelijk worden in minder dan vijf uur. De toestellen zullen vliegen op duurzame brandstof, aldus de constructeur.

Ten tijde van de Concorde, die verdween in 2003, waren tickets voor supersonische vliegtuigen tot vier keer duurder dan een ticket in eerste klasse in een gewoon vliegtuig, maar de Condorde was nooit rendabel. Boom zegt op een breder publiek te mikken. (belga)

Niet te missen


LEES OOK

De podcasts van De Standaard

Niet te missen