Hoogspringer Carmoy plaatst zich foutloos voor EK-finale
Thomas Carmoy.  Foto:  BELGA

Op het EK atletiek heeft Thomas Carmoy zich geplaatst voor de finale van het hoogspringen. Die vindt donderdag plaats.

Met een sprong over 2,21 meter heeft Thomas Carmoy (22) zich vanavond verzekerd van een plaats in de finale van het hoogspringen. De selectienorm was 2,28 meter, zijn persoonlijke record, maar toen slechts dertien deelnemers overbleven op 2,21 meter, werd de kwalificatie stopgezet.

Carmoy ging foutloos over die 2,21 meter, nadat hij ook voor 2,12 meter en 2,17 meter maar één poging nodig had gehad. Drie andere atleten deden even goed. In 2019 werd Carmoy Europees kampioen bij de U20. Vorig jaar veroverde hij brons op het EK indoor.

Belgische sprinters sneuvelen

Op de 100 meter bij de vrouwen traden in de halve finales twee Belgische atletes aan: Rani Rosius en Delphine Nkansa. Rosius was opgevist met de beste verliezende tijd en ging er kansloos uit: ze finishte in de tweede halve finale als voorlaatste in 11”53, 25 honderdsten boven haar persoonlijke record.

Nkansa leek na haar prestatie in de reeksen wel aanspraak te kunnen maken op een finaleplaats. Ze had zich met de snelste chrono van alle deelnemers geplaatst, maar liep in haar halve finale net iets trager dan in de reeksen: met een chrono van 11”39 werd ze vierde, niet genoeg voor een plek bij de beste acht.

Ook Kobe Vleminckx kon niet stunten in de halve finale van de 100 meter bij de mannen. Hij werd 7de in een tijd van 10”34.

Kimeli kraakt in slotronde

Op de 5.000 meter leek Isaac Kimeli tot een ronde van het einde mee te zullen strijden voor eremetaal, maar in de laatste 400 meter moest hij wereldkampioen Jakob Ingebrigtsen en co. laten gaan. Hij verloor uiteindelijk nog zeven plaatsen en eindigde 11de in 13’33”39. De andere Belg, Michael Somers, werd 23ste. De titel ging net als in Eugene naar Ingebrigtsen.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig