camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Kort 

De nieuwsfeiten van de dag

dinsdag 16 augustus 2022 om 17.00 uur

1Stad Ieper trekt vergunning van extreemrechts festival in

Het Iepers stadsbestuur trekt dan toch de vergunning in van Frontnacht. Op dat extreemrechts festival zouden allerlei groepen spelen uit het neonazistisch milieu. Het festival kwam zelfs op de radar van buitenlandse veiligheidsdiensten, die merkten dat neonazi’s plannen maakten om naar Ieper af te zakken.

2Ontploffingen op de Krim

Op het geannexeerde Oekraïense schiereiland de Krim vonden afgelopen nacht en in de vroege morgen verschillende ontploffingen plaats. In de regio Dzjankoj, in het noorden, zou een munitiedepot getroffen zijn. Dat meldt het Russische ministerie van Defensie. Verder zou een transformatorstation zijn getroffen. De Russen spreken over ‘chantage’. Kiev hint erop dat zij achter de aanvallen zitten.

   • Volg de ontwikkelingen over de oorlog in Oekraïne in onze liveblog

Ontploffingen op de Krim op 9 augustus.   ap

3Verdachte gevat na dood van man op Antwerps De Coninckplein

De politie heeft maandagavond een 34-jarige man opgepakt in het kader van het onderzoek naar de dood van een 46-jarige man op het De Coninckplein in Antwerpen eerder die avond. Dat meldt het Antwerpse parket. Het slachtoffer was op het plein uit een wagen gestapt en vervolgens bloedend in elkaar gezakt.

4Koffers met menselijke resten geveild in Nieuw-Zeeland

Een Nieuw-Zeelandse familie ontdekte wel een heel bijzondere inhoud in koffers die het had gekocht bij een veiling van een inboedel van een garagebox. Verschillende koffers bevatten menselijke restanten. Ze haalden er meteen de politie bij, die intussen een moordonderzoek heeft opgestart. De politie gaat er niet vanuit dat de familie iets te maken heeft met de feiten. Wie de slachtoffers zijn en hoe ze om het leven kwamen, wordt nog onderzocht.

5Kevin Borlée haalt finish 400 meter op EK niet door spierblessure

Op het EK in München heeft atleet Kevin Borlée moeten opgeven op de 400 meter. Onze landgenoot moest de wedstrijd verlaten nadat hij iets had gevoeld in zijn hamstrings. Wellicht gaat het om een spierscheur of verrekking. Borlée speelt vrijdag een belangrijke rol bij de 4X400 meter, waar hij ploegkapitein is van de Belgian Tornados.

Kevin Borlée  belga

6Finland wil veel minder visa aan Russen geven

Finland wil het aantal Russische toeristen in het land sterk terugdringen. De minister van Buitenlandse Zaken Pekka Haavisto kondigde aan dat vanaf september nog maar 10 procent van het huidige aantal visa aan Russen wordt verstrekt. Volgens Haavisto komt de beslissing er omdat veel Russische toeristen Finland en zijn luchthaven in Helsinki gebruiken als toegangspoort tot Europese vakantiebestemmingen. Dit gebeurde nadat Rusland de reisbeperkingen wegens het coronavirus ophief.

   • Fins stadje verwelkomt Russische toeristen met Oekraïens volkslied

7Actrice Sacheen Littlefeather krijgt na 50 jaar excuses van Academy

De Academy of Motion Picture Arts and Sciences, de organisatie die jaarlijks de Oscars uitreikt, heeft na vijftig jaar haar excuses aangeboden aan Sacheen Littlefeather. In 1973 weigerde de inheemse Amerikaanse actrice een Oscar in naam van de acteur Marlon Brando, uit protest tegen de behandeling van inheemse Amerikanen in de filmindustrie.

Sacheen Littlefeather  afp

Niet te missen


LEES OOK

De podcasts van De Standaard

Niet te missen