Ouders die kinderen achterlieten in Plopsaqua worden niet vervolgd

De ouders die hun twee kinderen zondagavond alleen achterlieten in het zwembad van Plopsaqua in Landen-Hannuit, worden (voorlopig) niet vervolgd. Er wordt wel onderzoek gevoerd naar de omstandigheden waarin de kinderen opgevoed worden, weet Het Nieuwsblad.

De twee kinderen – een meisje van 2,5 jaar oud en een jongetje van 10 maanden – werden zondagavond door hun ouders achtergelaten tussen enkele rugzakken bij het zwembad. Het personeel vond de kinderen, en belde een ziekenwagen omdat het meisje ziek was.

Volgens Landens burgemeester Gino Debroux (L’anders) duurde het twintig minuten voor de zwemmende ouders opgespoord konden worden, en ging het om een duidelijk geval van kinderverwaarlozing. Zo ver wil het Luikse parket dinsdag niet gaan: volgens eerste substituut Renaud Xhonneux doken de ouders vrij snel op toen het personeel de kinderen opmerkte. Er kon volgens het parket dan ook geen duidelijke wetsovertreding vastgesteld worden. Zoals het er nu naar uitziet, zullen de ouders – een 24-jarige man en een 21-jarige vrouw uit Molenbeek – dan ook niet vervolgd worden.

Gezien de woonplaats van het gezin wordt de zaak nu overgeheveld naar het parket van Brussel. Gezien het ‘onachtzame’ gedrag van de ouders jegens hun kinderen zal er wel een sociaal onderzoek gevoerd worden naar de leefomstandigheden van de kinderen, en of er maatregelen genomen moeten worden ter bescherming.

De kinderen bevonden zich dinsdagochtend nog in het ziekenhuis, maar mogen vermoedelijk in de loop van de dag weer naar huis.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig