camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Economische crisis

China verlaagt rente om economie te stutten

dinsdag 16 augustus 2022 om 3.25 uur

Renteverlaging in China lijkt een steunbetuiging te zijn. afp

De Chinese centrale bank heeft haar rente die ze hanteert voor geldverstrekking aan banken met 10 basis­punten verlaagd tot 2,75 procent.

De People’s Bank of China ­probeert zo de economie te stutten die gebukt gaat onder de aanhoudende covidbeperkingen én een omvangrijke vastgoedcrisis. De verlaging was niet verwacht door analisten. Zij hadden gemikt op een ongewijzigde rente.

China maakte maandag ook ­ongunstige economische cijfers bekend. Zowel de groei van de ­consumptie als de industriële productie staat onder druk. De jeugdwerkloosheid is gestegen naar een record van 19,9 procent.

De winkelverkopen namen in juli maar met 2,7 procent toe tegenover juli vorig jaar, terwijl een stijging van 5 procent verwacht was. De industriële productie lag 3,8 procent hoger, wat ook lager is dan de verwachte 4,6 procent.

Analisten vermoeden dat de Chinese economie in de tweede jaarhelft verder in de problemen zal komen. De redenen blijven ­dezelfde: corona en de vastgoed­crisis. ‘De ­huizenmarkt is in vrije val’, meent de Franse bank Société Générale.

De renteverlaging is, hoewel ­eerder symbolisch in omvang, volgens analisten een signaal dat ­Peking de economie zal blijven steunen. Anderzijds is het covid­beleid er zo streng dat het de ­consumentenvraag nekt. (pdd)

Niet te missen


LEES OOK

De podcasts van De Standaard

Niet te missen