Tom Dumoulin stopt met onmiddellijke ingang met wielrennen
  Foto:  AFP

Tom Dumoulin stopt met onmiddellijke ingang met wielrennen. Dat heeft de 31-jarige Nederlander, die het plan had om na afloop van het seizoen een punt achter zijn loopbaan te zetten, op sociale media bevestigd.

Tom Dumoulin had begin juni aangekondigd dat hij eind dit seizoen zou stoppen met professioneel wielrennen. De Nederlander was begin 2021 al tijdelijk gestopt. ‘Al te lang voel ik een grote druk om te presteren en wil ik altijd het beste doen voor het team, de sponsors, de fans, enzovoort. Maar in dat proces ben ik mezelf wat vergeten’, klonk het toen. Dumoulin kwam na een pauze van enkele maanden terug in het peloton, maar op 3 juni van dit jaar kondigde hij aan dat hij definitief zou stoppen.

Dumoulin zou aanvankelijk nog tot het einde van het seizoen doorgaan. Bij de aankondiging van zijn afscheid in juni gaf de Nederlander nog aan dat hij van het WK tijdrijden in het Australische Wollongong in september een doel wilde maken, maar op die beslissing is hij nu dus teruggekomen. Dumoulin stopt met onmiddellijke ingang met koersen.

In een openhartige post schrijft hij dat zijn ‘tank leeg is, de benen zwaar voelen en de trainingen niet verlopen zoals hij gehoopt had’. De renner geeft toe dat zijn afscheid niet is verlopen zoals hij gewild had, maar dat hij wel met trots terugkijkt op zijn wielerloopbaan. ‘Nu is het tijd om van andere dingen te genieten en er te zijn voor de mensen van wie ik houd’, klinkt het nog.

Legendarische Giro

Dumoulin heeft er een profcarrière van 11 seizoenen opzitten. Hij werd in 2012 prof bij Argos-Shimano (het huidige Team DSM, red.). Daar zou hij jarenlang blijven: pas in 2020 veranderde hij voor de eerste en enige keer van ploeg. Hij stapte toen over naar Jumbo-Visma.

Dumoulin werd in 2014 Nederlands kampioen tijdrijden en werd later dat jaar ook derde op het WK tijdrijden, maar zijn échte doorbraak kwam er in de Vuelta van 2015. Hij won er een pittige heuvelrit en een tijdrit en droeg de rode leiderstrui tot de voorlaatste etappe. Uiteindelijk sloot hij die Vuelta als zesde af.

De ultieme bekroningen in zijn carrière kwamen er in 2017: in het voorjaar won Dumoulin tot jolijt van heel Nederland de Giro - hij was de eerste Nederlander in 37 jaar die erin slaagde een grote ronde te winnen. In het najaar werd hij ook wereldkampioen tijdrijden in het Noorse Bergen. Een jaar later werd hij tweede in de Giro, de Tour de France en het WK tijdrijden. Op zijn palmares prijken ook nog twee zilveren tijdritmedailles op de Olympische Spelen (Rio 2016 en Tokio 2021).