Salman Rushdie is van beademing gehaald en kan weer spreken
Salman Rushdie in Miami in 2019.  Foto: isopix

Auteur Salman Rushdie is van de beademing gehaald en kan weer spreken, een dag nadat hij werd neergestoken in de Amerikaanse staat New York. Dat bevestigt zijn literair agent Andrew Wylie aan Amerikaanse media.

Schrijver Salman Rushdie werd vrijdag door een man neergestoken toen hij op het punt stond een lezing te houden in de Chautauqua Institution. Rushdie werd overgebracht naar een ziekenhuis in de Amerikaanse staat Pennsylvania. Volgens het Openbaar Ministerie liep de auteur drie steekwonden in de nek, vier steekwonden in de maag, een prikwond in het rechteroog, een prikwond in de borst en een snee in de rechterdij op. Wylie had eerder gezegd dat Rushdie zijn oog zou kunnen verliezen.

De verdachte van de aanval werd meteen na de feiten ingerekend door een aanwezige politieagent. Hij heeft zaterdag onschuldig gepleit en bevindt zich in voorlopige hechtenis in de gevangenis van Chautauqua County. Vrijdag moet hij opnieuw voor de rechter verschijnen. Over zijn motief bestaat nog geen duidelijkheid. Wel is bekend dat tegen Rushdie al in 1989 een fatwa werd uitgesproken door de Iraanse ayatollah Ruhollah Khomeini wegens zijn roman ‘De duivelsverzen’, omdat het boek godslasterlijk zou zijn. In de fatwa werd opgeroepen de schrijver te doden.

Biden: ‘Rushdie staat voor universele idealen’

De Amerikaanse president Joe Biden reageerde zaterdag op de steekpartij. ‘Jill (zijn echtgenote, red.) en ik waren geschokt en bedroefd toen we hoorden van de wrede aanval’, zegt de president in een verklaring. ‘Samen met alle Amerikanen en mensen over de hele wereld bidden we voor zijn gezondheid en herstel.’

‘Salman Rushdie - met zijn inzicht in de mensheid, met zijn ongeëvenaarde gevoel voor verhalen, met zijn weigering om zich te laten intimideren of zich het zwijgen te laten opleggen - staat voor essentiële, universele idealen’, zegt president Biden. ‘Waarheid. Moed. Veerkracht. Het vermogen ideeën te delen zonder angst.’ Hij noemt die idealen ‘de bouwstenen van elke vrije en open maatschappij’ en ‘diepgewortelde Amerikaanse waarden’.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig