Duivelsverzen-schrijver Salman Rushdie neergestoken vlak voor lezing, dader opgepakt
Salman Rushdie wordt behandeld op het podium.  Foto:  AP

De Brits-Amerikaanse schrijver Salman Rushdie is vrijdag neergestoken op een bijeenkomst in de stad Chautauqua in de Amerikaanse staat New York. De dader, een 24-jarige man uit New Jersey, is opgepakt.

De 75-jarige auteur werd ter plaatse behandeld aan steekwonden aan zijn nek en in zijn onderbuik. Hij werd met een traumahelikopter naar een ziekenhuis gebracht.

Lokale autoriteiten lieten zaterdagavond weten dat de schrijver geopereerd werd en konden verder niks zeggen over zijn welzijn. Ooggetuigen van de aanval meldden dat Rushdie bij bewustzijn was toen hij naar het ziekenhuis vervoerd werd. De aanvaller zou ‘zeker 15 keer’ gestoken hebben. Bij het incident raakte ook een interviewer lichtgewond.

De dader is een 24-jarige man uit New Jersey. Hij werd meteen na de aanval aangehouden, over een motief is nog niks bekendgemaakt. De steekpartij vond plaats voor aanvang van een lezing die Rushdie zou geven in de stad Chautauqua, zo’n 470 kilometer van de stad New York.

In 1989 sprak de Iraanse leider ayatollah Khomeini een zogeheten fatwa uit over Rushdie, waarin hij moslims opriep de schrijver te doden. Aanleiding daarvoor was zijn roman De Duivelsverzen, die een jaar eerder werd gepubliceerd. Het boek zou ‘godslasterlijk’ en ‘een belediging van de islam’ zijn, omdat de profeet Mohammed wordt omschreven als een man die bezwijkt voor aardse genoegens, wat in de islam taboe is.

De Duivelsverzen werd in zeker dertien landen verboden, waaronder Iran, Indonesië, Pakistan en India. Van Londen tot Mumbai werden boekverbrandingen georganiseerd en verschillende boekhandels die de roman verkochten werden beklad, in brand gestoken of kregen een steen door de ruit.

Rushdie werd sindsdien beveiligd, al nam de intensiteit daarvan met de jaren af. In 1989 mislukte een bomaanslag op zijn leven. Verschillende moslimorganisaties en de Iraanse overheid loofden door de jaren heen geldbedragen uit voor degene die de auteur zou vermoorden, uiteenlopend van 600.000 tot 3,3 miljoen Amerikaanse dollar (3,2 miljoen euro).

Minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib noemt de aanslag op de schrijver op Twitter ‘verachtelijk’ en ‘onaanvaardbaar’.

Rushdie werd in 1947 geboren in India en heeft zowel de Britse als de Amerikaanse nationaliteit. De Duivelsverzen was zijn vierde boek. In 1981 won hij de Booker Prize met zijn tweede roman Middernachtskinderen. De meeste recente roman van Rushdie is getiteld Quichotte en verscheen in 2019. Vorig jaar publiceerde hij nog een verzameling essays.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig