Franse tekenaar Jean-Jacques Sempé (89), bekend van ‘De kleine Nicolaas’, overleden
  Foto:  AFP

De Franse cartoonist en illustrator Jean-Jacques Sempé is donderdag overleden. Hij stierf enkele dagen voor zijn 90ste verjaardag.

Sempé verwierf internationale bekendheid met de verhalen van ‘Le petit Nicolas’, die in het Nederlands vertaald werden als ‘De kleine Nicolaas’. Voor die reeks werkte hij samen met René Goscinny, de in 1977 overleden auteur van de Asterix-strips.

De eerste belevenissen van Nicolaas werden in 1956 gepubliceerd in het Belgische tijdschrift Moustique. Vanaf 1959 werden de avonturen afgedrukt in het Franse regionale blad Sud-Ouest. Intussen zijn de verhalen van de schooljongen al in meer dan dertig talen uitgegeven en werden er zowat 15 miljoen albums verkocht. In 2009 werd ‘De kleine Nicolaas’ ook verfilmd.

De illustrator en cartoonist laat in totaal meer dan 40 geïllustreerde boeken na. Zijn cartoons werden daarnaast ook in verschillende tijdschriften in binnen- en buitenland gepubliceerd. Zo maakte hij meer dan 50 covers voor het bekende satirische tijdschrift The New Yorker.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig