In zeven landen wordt het voedingslabel aangepast. Minder producten halen nadien de A-categorie. Italië voert het systeem volledig af.
De nutriscore krijgt tegen het einde van het jaar een stevige update. Het label met de scores van A tot E werd in 2017 ingevoerd om de consument te informeren over de voedingswaarde van producten. Maar het is gecontesteerd, omdat het niet altijd in lijn zou liggen met de algemene voedingsrichtlijnen.
Daarom werd aan het wetenschappelijk comité dat de nutriscore opvolgt, gevraagd om aanbevelingen te doen voor een update van de rekenmethodiek. Die adviezen zijn er nu, en de zeven landen die het systeem gebruiken – naast bedenker Frankrijk ook Duitsland, Zwitserland, Spanje, Nederland, België en Luxemburg – hebben zich akkoord verklaard om het label aan te passen.
De nutriscore geeft voedingsproducten punten, van -15 voor de ‘meest gezonde’ tot +40 voor de ‘ongezondste’. Daarbij zijn de calorieën, verzadigde vetzuren en de hoeveelheid zout en suiker de voornaamste parameters. Het wetenschappelijk comité raadt aan om de scores voor de A- en B-quoteringen te verstrengen met één punt, waardoor minder producten de A-categorie zouden halen.
• Kunnen we tachtig worden zonder vlees?
Het algoritme dat gebruikt wordt om de scores te berekenen, wordt bovendien verstrengd wat betreft suikers en zout. Daardoor zal aan sommige producten met dezelfde ingrediënten nu vijftien tot twintig punten extra worden aangerekend. Ongezoete zuivelproducten scoren voortaan ook een stuk beter dan hun equivalent met suiker.
Anderzijds worden vet- suiker- en zoutgehaltes nauwkeuriger afgewogen tegen andere elementen, zoals vezels, vitaminen en mineralen. Daardoor zullen volkorenbrood en -rijst erop vooruitgaan, en gaat bij sommige kazen de score omhoog door de hoeveelheid calcium.
Vijf productcategorieën worden aangepast. Zo zullen noten en zaden niet langer onder ‘fruit en groenten’ vallen, maar onder ‘vetten en oliën’. Plantaardige oliën die rijk zijn aan onverzadigde vetten, zoals olijfolie en walnootolie, zouden een betere score krijgen.
Zalm en andere vette vis zal ook beter scoren, en er komt een onderscheid tussen rood vlees en gevogelte. Daardoor haalt minder rood vlees de A-categorie. Gevogelte krijgt gemiddeld een betere score, behalve de bewerkte producten.
Het wetenschappelijk comité zal nog nieuwe aanbevelingen doen voor de categorie dranken. De nutriscore 2.0 moet tegen het einde van het jaar klaar zijn. Er wordt wel een aanpassingsperiode voorzien voor de sector om de verpakkingen aan te passen.
‘Arbitrair’
Donderdag besliste de Italiaanse mededingingsautoriteit AGCM dat de nutriscore in het land niet meer gebruikt mag worden, tenzij ze vergezeld wordt van een waarschuwing. Het land verzet zich al langer tegen de verplichte invoering van het systeem in Europa.
Volgens de AGCM kan de ‘arbitraire’ en ‘bevooroordeelde’ classificatie van de nutriscore misleidend werken voor de consument. Winkels die het label gebruiken, zoals de Franse supermarktketen Carrefour, moeten de nutriscore voor de Italiaanse markt verwijderen. Ook Spanje kant zich tegen het label.