Oud-bondskanselier Schröder klaagt Duitse parlement aan
Gerhard Schröder.  Foto:  BELGAIMAGE

De voormalige Duitse bondskanselier Gerhard Schröder (78) heeft het Duitse parlement aangeklaagd, omdat in mei enkele van zijn privileges werden ingetrokken vanwege zijn banden met Rusland en president Vladimir Poetin.

Schröder raakte niet alle voordelen kwijt van een voormalige bondskanselier. Het lid van de Sociaaldemocratische Partij (SPD) moest zijn kantoor in het gebouw van de Bondsdag en zijn personeel opgeven, maar hij krijgt nog wel een pensioen en beveiliging. Volgens de advocaat van de politicus was dat een illegale stap van het parlement.

Schröder ligt onder vuur, omdat hij na de Russische invasie van Oekraïne weigerde afstand te nemen van Poetin. Dat beschadigde het aanzien van Duitsland, aldus de Bondsdag.

Eerder deze maand besloot de SPD nog dat hij lid mocht blijven van de partij. Kort daarvoor was Schröder in Moskou op bezoek geweest bij Poetin.

De sociaaldemocraat regeerde van 1998 tot 2005 samen met de Groenen. Na zijn termijn als bondskanselier vulde hij zijn pensioen rijkelijk aan via baantjes bij Russische energiegiganten zoals Rosneft, Nord Stream en Gazprom.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig