De explosies op een Russisch militair vliegveld op de Krim zouden dinsdag zeker acht gevechtsvliegtuigen hebben verwoest. Een analyse van satellietfoto’s door de Amerikaanse krant The New York Times ontkracht de officiële Russische lezing dat munitie is ontploft en dat er geen militair materieel beschadigd is.

Het bedrijf Planet Labs maakte een paar uur voor de explosies een foto van het vliegveld op de luchtmachtbasis Saki in Novofedorivka, vlak bij de Zwarte Zee, en nog een op de dag erna. Op de tweede foto zijn volgens The New York Times drie kraters te zien, die wijzen op drie aparte explosies. Ook de manier waarop het puin is verspreid, laat zien dat er meer dan één explosie is geweest, schrijft de krant. Acht Su-24- en Su30-gevechtsvliegtuigen die op de eerste foto zichtbaar zijn, zijn op de tweede foto verwoest. Twee gebouwen in de buurt van de vliegtuigen zijn eveneens vernietigd.

Oekraïne heeft officieel niet bevestigd achter de explosies te zitten, waarbij volgens de lokale Russische autoriteiten ook een dode en verschillende gewonden vielen. Maar president Volodimir Zelenski suggereerde woensdagavond in zijn dagelijkse toespraak dat de basis is aangevallen. Hij zei dat de Russische luchtmacht op de Krim in één dag negen vliegtuigen is kwijtgeraakt.

Een anonieme militaire functionaris zei tegen The New York Times dat Oekraïense commando’s en verzetsstrijders verantwoordelijk zijn. Zij zouden een aanval hebben uitgevoerd met ‘een wapen dat van exclusief Oekraïense makelij’ is.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig