camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

operafestival

Duits publiek lust nieuwe ‘Ring’ van Wagner niet

donderdag 11 augustus 2022 om 3.25 uur

Morrelen aan ­Richard Wagners Der Ring des Nibelungen doe je in Duitsland niet on­gestraft. Dat zal de jonge regisseur Valentin Schwarz geweten hebben. Zijn ‘trashy’ enscenering met pistolen en boksbeugels kon op weinig begrip rekenen op de Bayreuther Festspiele. Toen het doek vrijdagavond viel, na het vierde en slotdeel Götterdämmerung, klonk eerst nog een kort beleefd applaus voor de zangers en het orkest, om over te gaan in razend boegeroep zodra de regisseur het podium ­betrad.

Het fluitconcert duurde negentien ­minuten volgens de verslag­gever van Der Spiegel, die zichzelf een ramptoerist noemde. ‘Een middelvinger naar het publiek’, kopte de Frankfurter Allgemeine Zeitung. ‘Bijna 2.000 mensen zijn ontzet omdat hun investering van zestien uur ernst, empathie en ­inspanning is weggehoond door de regie.’

Schwarz (33) veranderde Wagners plot, bedacht er nieuwe personages bij en verving traditionele attributen door pistolen en boksbeugels. En van de goden maakte hij aan lagerwal geraakte mensen van vlees en bloed, met ‘een garderobe als die van de ­gemiddelde vastgoedmakelaar, godbetert’. (nrc, lm)

Niet te missen


LEES OOK

De podcasts van De Standaard

Niet te missen