camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Kort 

De nieuwsfeiten van de dag

woensdag 10 augustus 2022 om 17.00 uur

1China kondigt einde aan van militaire oefeningen bij Taiwan

Een piloot van de luchtmacht van het Volksbevrijdingsleger tijdens een militaire oefening rond Taiwan.  ap

Naar aanleiding van een bezoek aan Taiwan van de voorzitster van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, heeft China sinds vorige week grootschalige militaire oefeningen gehouden rond de eilandrepubliek, waarbij onder meer een mogelijke verovering van het eiland werd geoefend. Die militaire oefeningen heeft China voorlopig beëindigd. Het oostelijke commando van het Volksbevrijdingsleger maakte bekend dat het ‘diverse taken met succes heeft volbracht’. ‘Door middel van gezamenlijke militaire operaties van de strijdkrachten op zee en in het luchtruim rond het eiland Taiwan, is de gevechtscapaciteit van het leger doeltreffend getest’, klonk het.

   • China creëert met militaire oefening ‘nieuw normaal’ rondom Taiwan

2Donald Trump wordt vandaag nog ondervraagd in onderzoek naar belastingontduiking

Donald Trump.  ap

Oud-president Donald Trump wordt woensdag nog ondervraagd door het openbaar ministerie in New York. Maandagavond was de FBI nog met een huiszoekingsbevel binnengevallen in het resort van Trump in Mar-a-Lago, in Florida. Die huiszoeking kaderde in een onderzoek naar vertrouwelijke documenten die Trump meegenomen zou hebben uit het Witte Huis na zijn ambtstermijn. Daarmee zou hij – indien bewezen – de Presidential Records Act geschonden hebben. Hij riskeert dan ook een forse boete en zelfs een gevangenisstraf. Trump noemde die huiszoeking een ‘heksenjacht’.

   • Trump spint meteen garen bij huiszoeking

3Voor het eerst apenpokkenvirus vastgesteld bij vrouw in ons land

Er zijn in ons land nu al 546 gevallen van apenpokken vastgesteld, maar het aantal besmettingen lijkt af te toppen, zei Sciensano op een persconferentie. Er is vanmorgen wel een eerste vrouwelijke patiënte bevestigd in België. Vorige week ging het nog om 482 bevestigde besmettingen. Volgens gezondheidsinstituut Sciensano lijkt het aantal nieuwe besmettingen af te toppen, al zullen de komende weken moeten uitwijzen of het om een stagnatie of een daling gaat, zei dokter Boudewijn Catry van Sciensano.

4Deliveroo plant vertrek uit Nederland

Maaltijdbezorger Deliveroo begint een ‘consultatieproces’ om de activiteiten in Nederland stop te zetten. Dat meldt het Britse bedrijf in de marge van zijn halfjaarresultaten. Deliveroo, wereldwijd in elf markten actief waaronder België, realiseert de meeste omzet daar waar het de nummer één of twee in de markt is. In Nederland haalt de groep maar één procent van zijn omzet. Dat is volgens het bedrijf niet evenredig met de investeringen die het er doet en dus overweegt het Nederland te verlaten. Verwacht wordt dat het vertrek tegen eind november een feit zal zijn.

5Elon Musk verkoopt voor 7 miljard aan Tesla-aandelen

  afp

Op 5 augustus verkocht Musk, de ceo van Tesla, in één klap 7,92 miljoen aandelen van de autobouwer. In een reeks tweets laat hij er geen twijfel over bestaan waarom hij dat deed: om te vermijden dat hij in allerijl aandelen zou moeten verkopen als hij toch verplicht zou worden om Twitter aan te kopen voor 44 miljard, een deal waar hij afgelopen maand nog van afzag. Hij bevestigde ook al dat hij die aandelen zou terugkopen als de deal met Twitter toch niet doorgaat.

   • Musk: ‘Overname gaat door bij bewijs aantal echte Twitter-accounts’

6Witte dolfijn die dagenlang in Seine zwom, is overleden

De beloegawalvis tijdens de reddingsactie.  epa-efe

De beloega die al enkele dagen in de Franse rivier de Seine rondzwom, is overleden. Dat meldde de lokale overheid. Het dier was vanmorgen uit het water gehaald in het kader van een reddingsactie. De reddingsactie begon dinsdagavond rond 22 uur en was pas rond 4 uur ’s ochtends voltooid. Ondanks die actie werd de beloega uiteindelijk geëuthanaseerd. Het dier had te veel gewicht verloren en liep al heel wat wonden op.

7Benzine en diesel vanaf donderdag goedkoper

Benzine en diesel worden vanaf donderdag weer wat goedkoper, zo maakte de FOD Economie bekend. Na de piek in juni staan de brandstoffen opnieuw op het niveau van april.

8Cyriel Dessers verlaat Genk voor 6,5 miljoen euro voor Cremonese

Cyriel Dessers werd al voorgesteld bij zijn nieuwe club.  rr

Cyriel Dessers verlaat Racing Genk voor een avontuur in de Serie A bij promovendus Cremonese. Die overstap werd woensdag officieel bekendgemaakt. Zondagmiddag al bereikten Racing Genk en Cremonese een akkoord over een bedrag van 6,5 miljoen euro, plus bonussen.

Niet te missen


LEES OOK

De podcasts van De Standaard

Niet te missen