Whatsapp-groep verlaten kan nu zonder dat iemand het ziet
Whatsapp biedt wat meer privacy aan zijn gebruikers.  Foto:  EPA-EFE

De door Meta beheerde berichtendienst Whatsapp voert binnenkort een aantal nieuwe functies in. Het gaat onder meer om onopgemerkt uit een groepsgesprek stappen, aangeven wie al dan niet kan nakijken of je op een bepaald ogenblik online bent en een screenshotblokkering. Het is nog niet bekend wanneer de aanpassingen er komen.

Whatsapp – en bij uitbreiding moederbedrijf Meta – ligt al even onder vuur omwille van het (gebrek aan) beleid om de persoonlijke levenssfeer van de gebruikers af te schermen. Daarom voert de berichtendienst binnenkort een aantal veranderingen in. Deze maand nog zullen gebruikers een groepsgesprek kunnen verlaten zonder dat andere deelnemers er een melding van ontvangen. Enkel de beheerders van het gesprek zullen nog op de hoogte worden gebracht.

Daarnaast zet het bedrijf in op extra privacymaatregelen. Zo zullen gebruikers kunnen kiezen wie kan zien wanneer ze online zijn. Dat moet het mogelijk maken berichten in Whatsapp te bekijken zonder dat anderen zien dat je online bent in de app. Dat kan vandaag ook al, door je ‘laatst geziene’ status niet met je contacten te delen. Het is ook al langer mogelijk om leesbewijzen uit te schakelen, zodat contacten niet kunnen zien of je een bericht hebt gelezen. Na de update kunnen gebruikers die status al dan niet te delen met bepaalde contacten.

Daarnaast komt er ook meer tijd om een bericht te verwijderen. Dat kon nu tot hooguit een uur nadat het bericht werd geplaatst. Door de update zal je dat na tweeënhalf dagen nog kunnen, weliswaar zonder garantie dat de contactpersoon de weggehaalde boodschap niet heeft gezien.

Volgens technologienieuwssite Techcrunch wordt er ook gekeken naar de mogelijkheid om screenshots van bepaalde media, zoals foto’s en video’s, te blokkeren. Zo zou Whatsapp werken aan een optie waarmee gebruikers geen screenshots kunnen nemen van ‘view once’-berichten. Dat zijn berichten die na één keer lezen meteen verwijderd worden.Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig