camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Roeien

Mentale problemen houden Van Zandweghe thuis van EK roeien

Meervoudig medaillewinnaar Niels Van Zandweghe (26) past enkele dagen voor de start voor het EK roeien in München. ‘Een erge gebeurtenis’ in zijn privéleven is de reden.

woensdag 10 augustus 2022 om 3.25 uur

Niels Van Zandweghe (links) met ex-roeipartner Tim Brys. belga

‘Het is echt kut, de zoveelste druppel. 2022 wordt een jaar om snel te vergeten.’ Roeier Niels Van Zandweghe gaat door een moeilijke periode. ‘Er is recent iets héél zwaar gebeurd in mijn persoonlijk leven’, klinkt het. ‘Ik heb al vier weken niet geslapen.’ Van Zandweghe bleef zich al die tijd wel voorbereiden op het EK, maar de mentale problemen eisten uiteindelijk ook een fysieke tol.

‘Ik werd ziek. Afreizen naar het EK had zo geen zin.’ De Bruggeling zou in München in de lichte dubbeltwee een duo vormen met Marlon Colpaert. Die vaart nu solo.

Op de EK’s van 2019 en 2020 veroverde Van Zandweghe in de lichte dubbeltwee brons met Tim Brys, met wie hij ook WK-brons pakte in 2018 en vijfde werd op de Spelen in Tokio. Brys verliet na de Spelen de lichtgewicht-categorie, zijn kompaan viel in een zwart gat. ‘Ik ben er zeker van dat we in Tokio goed genoeg waren voor een medaille. Die gedachte verscheurde me. Ik wist niet of ik trots moet zijn of niet.’

In mei vond Van Zandweghe eindelijk zijn plezier in het roeien terug. Met de piepjonge Marlon Colpaert en Tibo Vyvey zette hij zijn schouders onder een project om een dubbeltwee gekwalificeerd te krijgen voor de Spelen van Parijs. Tot het enkele weken geleden misliep in zijn privéleven. ‘Dit plaatst alles wel in perspectief. Ik ben nu blij dat roeien mijn job is en dat ik bij mooi weer in een roeiboot mag kruipen. Het leven zal wel niet altijd slecht blijven, zeker?’ Van Zandweghe zal nu tijd nemen om te herstellen en hoopt er wel te staan op het WK in september.

Niet te missen


LEES OOK

De podcasts van De Standaard

Niet te missen