camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Kort 

De nieuwsfeiten van de dag

dinsdag 9 augustus 2022 om 17.00 uur

1Minder dan tien coronadoden per dag

  Dieter Telemans

Het aantal coronabesmettingen in ons land blijft fors dalen. Er liggen ook steeds minder mensen in het ziekenhuis met Covid-19. Dagelijks sterven nu minder dan tien coronapatiënten. Dat blijkt uit een nieuwe update van Sciensano.

Tussen 30 juli en 5 augustus werden dagelijks gemiddeld 2.900 besmettingen vastgesteld, een daling met 27 procent op weekbasis. In diezelfde periode werden er dagelijks gemiddeld 11.359 testen uitgevoerd.

Het aantal sterfgevallen nam af naar 9,6 per dag. Sinds de start van de pandemie zijn in ons land nu al 32.329 mensen aan de gevolgen van een coronabesmetting overleden.

Het aantal nieuwe ziekenhuisopnames gaat eveneens in dalende lijn. Tussen 2 en 8 augustus werden dagelijks nog gemiddeld 106,7 personen in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen 1.640 mensen in het ziekenhuis, van wie er 124 intensieve verzorging nodig hebben.

2Voormalig Miss Belgian Beauty-organisator Ignace Crombé overleden

 belga

Ignace Crombé, jarenlang de organisator en het gezicht van Miss Belgian Beauty, is overleden aan pancreaskanker. Hij werd 65.

Begin jaren 90 organiseerde Crombé voor het eerst Miss Belgian Beauty, dat uitgroeide tot de grote concurrent van de Miss België-verkiezing. Crombés Miss Belgian Beauty werd tot 2009 georganiseerd. Rani De Coninck was in 1992 de eerste winnares.

Eind vorig jaar kreeg Crombé te horen dat een agressieve pancreaskanker was uitgezaaid en dat hij nog zes maanden te leven had. Eind juni bleek de tumor dan stabiel, maar goed anderhalve maand later is hij toch overleden.

3Russische olieleveringen via Oekraïne naar Europa stopgezet

Rusland heeft vorige week de olieleveringen via Oekraïne naar Hongarije, Slovakije en Tsjechië stopgezet. Dat bevestigt het staatsbedrijf Transneft, dat instaat voor het beheer van de oliepijpleidingen. Na de aankondiging schoot de olieprijs op de internationale markten de hoogte in.

Volgens Transneft werden de leveringen stopgezet omdat Rusland door de internationale sancties geen transitvergoeding meer kan betalen.

4Laatste restauratiefase Lam Gods goedgekeurd met 2026 als einddatum

  fvv

De derde en laatste restauratiefase van het Lam Gods van de gebroeders Van Eyck in de Gentse Sint-Baafskathedraal kan van start gaan met een subsidie van 1,5 miljoen euro van de Vlaamse regering. De verwachte einddatum is het voorjaar van 2026.

De laatste fase omvat onder meer om de drie centrale panelen met de tronende Onze-Lieve-Vrouw, de tronende Godheid en de tronende Johannes de Doper.

Tijdens de restauratie worden de betrokken panelen vervangen door kleurenfoto’s en blijven de andere panelen in de Sint-Baafskathedraal.

5Motown-songwriter Lamont Dozier overleden

  wireimage

De Amerikaanse songwriter, producer en zanger Lamont Dozier is op 81-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de Britse krant The Guardian op gezag van zijn zoon. De doodsoorzaak is niet bekend.

Dozier was vooral bekend als lid van het productieteam dat hij vormde met de broers Brian en Eddie Holland. Het trio is samen verantwoordelijk voor talloze hits van Motown-artiesten als The Supremes, The Four Tops, Martha & The Vandellas, The Marvelettes en Marvin Gaye.

Dozier was met name met The Supremes succesvol. Hij schreef mee aan tien van de twaalf nummers die in Amerika op nummer één in de hitlijsten belandden, waaronder klassiekers als ‘Baby love’ en ‘Stop! In the name of love’.

6Prijs stookolie op laagste niveau sinds april

  Marc Herremans

De prijs van stookolie is de voorbije weken al flink gedaald en de daling zet zich voorlopig voort. Vanaf morgen wordt stookolie (50S) - voor een bestelling van minstens 2.000 liter - nog eens 3,33 eurocent goedkoper tot maximaal 1,1071 euro per liter. Dat is het laagste niveau sinds begin april.

Ook voor kleinere bestellingen tot 2.000 liter staat stookolie op het laagste niveau in maanden. Vanaf morgen bedraagt de maximumprijs 1,1390 euro per liter. Dat is een daling met 3,33 eurocent.

De prijsdaling houdt verband met de prijsdalingen van olieproducten op de internationale markten. Ook benzine en diesel werden de voorbije weken goedkoper.

7EU: ‘Akkoord over Iraans nucleair dossier te nemen of te laten’

De Europese Unie verwacht dat Teheran en Washington ‘snel’ een besluit nemen over het definitieve compromis dat in Wenen is uitgewerkt om de nucleaire overeenkomst met Iran uit 2015 te redden. Dat heeft de Hoge Vertegenwoordiger voor het Buitenlands Beleid van de EU Josep Borrell gezegd.

Vertegenwoordigers van de Verenigde Staten, Iran en andere landen bereikten gisteren in Wenen een compromis om de Amerikaanse sancties op te heffen en het nucleaire programma van Teheran weer in te perken. Dat waren de oorspronkelijke doelen van een akkoord uit 2015 dat was ontworpen om te voorkomen dat Teheran kernwapens zou ontwikkelen. De Verenigde Staten verlieten de overeenkomst in 2018 unilateraal onder de toenmalige president Donald Trump.

‘Alles waarover kon worden onderhandeld, is in de tekst opgenomen. Het is nu aan de ondertekenende landen om besluiten te nemen’, verklaarde Peter Stano, een woordvoerder van Borrell. ‘Het is ja of nee. Er is geen ruimte voor verdere compromissen.’

8Turkije gaat voor eigen kust weer naar olie en gas boren

  afp

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft een nieuwe campagne van proefboringen naar gas en olie gelanceerd. Hij benadrukte dat de boringen aan de Turkse kusten en in eigen wateren plaatsvinden.

‘De boringen gebeuren in wateren onder onze jurisdictie. Wij hebben van niemand toestemming nodig’, zei Erdogan.

In het oosten van de Middellandse Zee hebben verschillende landen wrijvingen met elkaar over de vraag welke rechten voor wie en waar gelden. Turkije krijgt het bij boringen naar bodemschatten vaak aan de stok met Griekenland en Cyprus.

Niet te missen


LEES OOK

De podcasts van De Standaard

Niet te missen