Minstens twee doden en dertig gewonden bij Israëlische operatie
  Foto:  ap

Twee Palestijnen zijn om het leven gekomen bij confrontaties met Israëlische troepen die in Nablus op de Westelijke Jordaanoever een woning binnenvielen. Er vielen ook dertig gewonden.

Israëlische veiligheidstroepen omsingelden dinsdag de woning van Ibrahim al-Nabulsi, een hoge commandant van de Al-Aqsa Martelarenbrigades, de gewapende tak van Fatah. Tijdens de gevechten die daarop uitbraken, zou Al-Nabusi gedood zijn, net als een andere commandant, aldus het Israëlische leger. Volgens het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid en de Palestijnse Rode Halve Maan zijn een dertigtal mensen gewond geraakt.

Het Israëlische leger begon vorige vrijdag een grootschalige operatie tegen de Palestijnse militantengroep Islamitische Jihad. Op de Gazastrook vielen volgens het Palestijnse ministerie van Gezondheid sindsdien 46 doden en 360 gewonden. Onder de doden waren vijftien kinderen en vier vrouwen. Zondag sloten Israël en de Islamitische Jihad na bemiddeling door Egypte een wapenstilstand. Nu zijn er opnieuw twee doden gevallen.

De Westelijke Jordaanoever wordt al sinds 1967 bezet door Israël. Naast 2,8 miljoen Palestijnen wonen er bijna een half miljoen Israëliërs. Israël vernietigt regelmatig de huizen van Palestijnen die beschuldigd worden van dodelijke anti-Israëlische aanvallen. Volgens de Israëlische regering hebben deze vernielingen een afschrikkend effect, maar critici van de praktijk spreken van een collectieve straf, waardoor gezinnen op straat belanden.



Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig