FBI-agenten zijn maandagavond het landgoed van voormalig Amerikaans president Donald Trump in Mar-a-Lago binnengevallen. De inval kadert volgens Trumps zoon in een onderzoek van de FBI naar presidentiële documenten die Trump zou hebben meegenomen.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie weigerde commentaar te geven op de huiszoeking, die Trump een onaangekondigde inval noemde. ‘Onze natie beleeft sombere dagen’, zei hij op het mede door hem opgerichte sociale netwerk Truth Social. ‘Mijn prachtige huis, Mar-A-Lago in Palm Beach, Florida, wordt momenteel belegerd, overvallen en bezet door een grote groep FBI-agenten.’ Het hoofdkantoor van de FBI in Washington en het kantoor in Miami weigerden commentaar te geven. Trump was op het moment van de inval zelf niet aanwezig, omdat hij maandag in New York was.

Volgens Amerikaanse media kadert de inval in een onderzoek naar de manier waarop Trump omging met officiële documenten toen hij nog president was. Zo citeert de krant The New York Times twee anonieme bronnen die zeggen dat de inval te maken heeft met materiaal dat Trump mee zou hebben genomen naar Mar-a-Lago, nadat hij uit het Witte Huis was vertrokken. Het zou gaan om vijftien dozen met onder meer vertrouwelijke documenten. Trump draalde maandenlang met de teruggave ervan en deed dat pas toen er met actie werd gedreigd. Volgens The New York Times stond Trump er tijdens zijn presidentschap om bekend officiële documenten te verscheuren die eigenlijk naar het overheidsarchief moesten.

Een van Trumps zonen, Eric Trump, bevestigde aan de conservatieve nieuwszender Fox News dat de inval te maken had met dozen vol documenten die zijn vader vanuit het Witte Huis had meegenomen naar Florida.

Een commissie in het Huis van Afgevaardigden probeert duidelijkheid te krijgen over de rol van de oud-president bij de bestorming van het Capitool, begin vorig jaar. Het rapport wordt verwacht voor de tussentijdse verkiezingen van dit najaar.Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig