camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

dat doet een belletje rinkelen

Digitaal is ideaal

dinsdag 9 augustus 2022 om 3.25 uur

 

Al Pacino en Rachel Roberts.rr

Kent u Rozy al? De kans is reëel, want ze heeft meer dan 140.000 volgers op Instagram. Wat niet reëel is, is Rozy zelf. Ze is virtueel, ook al is ze dan een influencer. Ze bestaat dus niet echt, maar wie maalt erom? Echte influencers zijn ook fake.

Rozy is 22, Zuid-Koreaans en ze ziet er altijd piekfijn uit. Ze houdt van yoga en van wintersport, komen we te weten. De laatste trends hebben voor haar geen geheimen.

Wat een onzin, denkt u misschien. Maar veel grote bedrijven staan te popelen om met het digitale meisje in zee te gaan. Zo wist ze al een boel merken en sponsors aan zich te binden. De ceo van het bedrijf dat Rozy ontwierp, liet verstaan dat hij alleen al dit jaar rekent zo’n anderhalf miljoen dollar winst te halen uit zijn creatie. Daar sta je dan als hipster met een nieuw dansje in de benen.

Virtuele influencers krijgen geen kapsones, blijven rimpelvrij en zijn immuun voor controverse

Kun je het die grote bedrijven kwalijk nemen? Het is vast makkelijker werken met virtuele influencers. Ze krijgen geen kapsones (al kunnen hun bedenkers die wel krijgen), ze blijven rimpelvrij en zijn immuun voor controverse en schandalen.

Zuid-Korea is niet de enige plek waar digitale influencers terrein winnen. Lu, een Braziliaanse creatie, stond zelfs al op de cover van de landelijke Vogue. Gaat straks ­de hele ­entertainmentindustrie digitaal? In muziekvideo’s en ­games loopt het alleszins al vol virtuelen.

Hollywood moet er ongetwijfeld zelfvoldaan om lachen. Daar vinden ze het idee van digitale acteurs en actrices zo vergezocht dat het twintig jaar geleden al een film was. In Simone gaf Al Pacino gestalte aan een regisseur die zijn hoofdactrice noodgedwongen verving door een digitale creatie – ook zij was kneedbaarder dan de echte actrice.

Simone was een rol voor Rachel Roberts, een Canadees model van vlees, bloed en levensechte charme. Ze speelde zo oogverblindend de titelrol dat regisseur Andrew Niccol zijn huwelijk van elf jaar opblies en met haar trouwde. Zijn vrouw had vast gewenst dat ze digitaal was geweest.

In de rubriek ‘Dat doet een belletje rinkelen’ pikken we een nieuwsfeit op dat doet denken aan een kunstwerk.

Niet te missen


LEES OOK

De podcasts van De Standaard

Niet te missen